Η κυβέρνηση και ο λαός των Ηνωμένων Πολιτειών, τα Ηνωμένα Έθνη, οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και προσωπικότητες της τέχνης και των γραμμάτων, με δηλώσεις, αφιερώματα και προσωπικές μαρτυρίες, καταγράφουν τη μοναδικότητα, τη μαχητικότητα, τον ανιδιοτελή αγώνα και την ανθρωπιά του Νέλσον Μαντέλα, του «τελευταίου ήρωα» ενός κόσμου που ακόμη ταλανίζεται από ρατσιστικές και ναζιστικές πρακτικές, φυλετικές διακρίσεις, οικονομικές και στρατιωτικές κατοχές, όπως επισημαίνεται σε αρκετά δημοσιεύματα και μηνύματα.
«Όλοι έχουμε ιστορικό χρέος απέναντι στον Νέλσον Μαντέλα» επισημαίνεται χαρακτηριστικά σε κύριο άρθρο της εφημερίδας «Νιου Γιορκ Τάιμς». Η σύνταξη της εφημερίδας “Ουάσιγκτον Ποστ” τονίζει ότι ο Ρούσβελτ, ο Στάλιν, ο Τσόρτσιλ, ο Χίτλερ συνέδεσαν τα ονόματά τους στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα με μια «καταστροφική εποχή» της ιστορίας, ενώ ο Μαχάτμα Γκάντι, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και ο Νέλσον Μαντέλα δίδαξαν μια «νέα ηθική» με τη «δύναμη των ιδεών τους».
Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται το γεγονός ότι άνθρωποι, λαοί και χώρες έχουν επηρεαστεί από τον αγώνα του Μαντέλα για λευτεριά, αξιοπρέπεια, ισότητα και δικαιοσύνη. Ο γενικός γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, χαρακτήρισε τον Αφρικανό ηγέτη «γίγαντα της δικαιοσύνης» και «πρότυπο για όλο τον κόσμο», προσθέτοντας ότι αγωνίστηκε για τις αξίες του ΟΗΕ «περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον».
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, αποκάλυψε ότι ο Μαντέλα τον ενέπνευσε στη δική του πολιτική πορεία, τονίζοντας ότι ήταν «ένας από τους πιο σημαντικούς, θαρραλέους και αληθινά καλούς ανθρώπους».
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, δήλωσε ότι «η ιστορία θα θυμάται τον Νέλσον Μαντέλα ως ένα πρωταθλητή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της ειρήνης και της συμφιλίωσης».
Σε αρκετά τηλεοπτικά αφιερώματα προβάλλεται ιδιαίτερα η πολύχρονη φυλάκιση του Μαντέλα, η θητεία του ως του πρώτου μαύρου προέδρου στη Νότια Αφρική, η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης μαζί με το Φρεντερίκ Ντε Κλερκ, ο αγώνας του για την καταπολέμηση του AIDS στην αφρικανική ήπειρο, η ιστορική επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη και η ομιλία του στον ΟΗΕ, καθώς και η διαφωνία του με την εισβολή στο Ιράκ το 2003. Κυρίως, όμως, προβάλλονται αποσπάσματα από κείμενα, ομιλίες και συνεντεύξεις του κορυφαίου ηγέτη που σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή.