Στη διάρκεια διαδήλωσης στο κέντρο της Λιουμπλιάνα που πραγματοποιήθηκε σε ένδειξη στήριξης του προεδρείου Επιτροπής Καταπολέμησης της Διαφθοράς, το οποίο πρόσφατα επιδεικτικά παραιτήθηκε σύσσωμο, ένας διαδηλωτής ψέκασε στο πρόσωπο με σπρέι δακρυγόνου τον δήμαρχο της πόλης, Ζόραν Γιάνκοβιτς που μεταφέρθηκε στο κέντρο πρώτων βοηθειών.
Ο κ. Γιάνκοβιτς μετά από παραμονή τριών ωρών εξήλθε από το νοσοκομείο. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι αναζητεί το δράστη που χρησιμοποίησε το δακρυγόνο εναντίον του δημάρχου Λιουμπλιάνας.
Το Κόμμα «Θετική Σλοβενία», το οποίο ίδρυσε ο Ζόραν Στάνκοβιτς με αφορμή τα επεισόδια ανέφερε ότι καταδικάζει το περιστατικό που αποδεικνύει ότι μία νόμιμη διαδήλωση μπορεί να μετατραπεί σε βίαιη.
Ο κ. Γιάνκοβιτς βρέθηκε στην περιοχή επειδή συμμετείχε σε εκδήλωση για παιδιά με αφορμή την γιορτή του Αγίου Νικολάου.
Σήμερα το πρωί ο δήμαρχος Λιουμπλιάνας σε μία ασυνήθιστη κίνηση κάλεσε τον διαδηλωτή «να πιει μαζί του καφέ].
«Ήταν μια δειλή και ανεύθυνη πράξη και σε κοντινή απόσταση υπήρχαν πολλά παιδιά», ανέφερε ο κ. Γιάνκοβιτς σχολιάζοντας το χθεσινό περιστατικό και εξήγησε ότι απηύθυνε πρόσκληση για καφέ στον ανώνυμο δράστη για να του δώσει τη δυνατότητα να μιλήσει για τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την πράξη.
Πολίτες συγκεντρώθηκαν χθες στην πλατεία Κογκρέσου για να εκφράσουν τη στήριξή τους στο προεδρείο της Επιτροπής Καταπολέμησης της Διαφθοράς και ζήτησαν από τις αρχές να διασφαλίσουν τις αναγκαίες συνθήκες για να συνεχίσει το έργο της.
Οι συγκεντρωμένοι διαμαρτυρήθηκαν για την κατάσταση στη Σλοβενία που οδήγησε την ηγεσία της επιτροπής σε παραίτηση.
Εξηγώντας την απόφαση παραίτησης, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γκόραν Κλέμεντσιτς είπε ότι οι πολιτικοί απέτυχαν να αντιδράσουν στις προειδοποιήσεις της να βελτιώσει το νομοθετικό πλαίσιο για την αποτροπή και την καταπολέμηση της συστημικής διαφθοράς.
Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι οι προτεινόμενες αλλαγές στο νόμο για την εξυγίανση της δημόσιας ζωής προσέκρουσαν στην αντίσταση μιας «μυστικής συμμαχίας» στο Κοινοβούλιο.
«Βρήκαμε έναν τοίχο, τον οποίο δεν μπορούμε να ρίξουμε», πρόσθεσε.
Διάφορες κυβερνήσεις στη Σλοβενία έχουν αγωνιστεί για να μειώσουν την επιρροή Σλοβένων πολιτικών σε τράπεζες και επιχειρήσεις.
Ένας από τους διαδηλωτές δήλωσε στον Τύπο ότι η Σλοβενία χρειάζεται μία ανεξάρτητη αρχή κατά της διαφθοράς προσθέτοντας ότι η παραίτηση θα πρέπει να εκληφθεί ως προειδοποίηση ότι «η δημοκρατία και το κράτος δικαίου κρέμονται από μια κλωστή».
Άλλος διαδηλωτής είπε ότι δίνεται αγώνας για τα συνταγματικά δικαιώματα και εξέφρασε απογοήτευση για τη χαμηλή προσέλευση στη διαδήλωση τονίζοντας ότι «δείχνει πως οι πολίτες είναι αδιάφοροι στη διαφθορά».
Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο η Επιτροπή Καταπολέμησης της Διαφθοράς δημοσίευσε έκθεση, στην οποία ανέφερε ότι ο τότε πρωθυπουργός, Γιάνεζ Γιάνσα και ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Θετική Σλοβενία», Ζόραν Γιάνκοβιτς παραβίασαν το νόμο κατά της διαφθοράς.
Μετά τη δημοσίευση της έκθεσης, ο κυβερνητικός συνασπισμός κατέρρευσε, ο Γιάνεζ Γιάνσα απομακρύνθηκε από τον πρωθυπουργικό θώκο και ο Ζόραν Γιάνκοβιτς αποχώρησε από την προεδρία του ισχυρότερου κοινοβουλευτικού κόμματος.
Ο Ζόραν Γιάνκοβιτς είναι εκατομμυριούχος επιχειρηματίας που ήρθε στο προσκήνιο το 1997 ως πρόεδρος της σλοβενικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Mercator.