Για τους θανάτους από κορονοϊό στην περιοχή του Μπέργκαμο που όπως είπε είναι διπλάσιοι, συγκριτικά με τους καταγεγραμμένους στα νοσοκομεία μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο καθηγητής Φυσικής και αναλυτής δεδομένων στο Πανεπιστημίου του Τορίνο, Αλεσάντρο Φερέτι.
Μιλώντας στο Mega δήλωσε χαρακτηριστικά «στην επαρχία του Μπέργκαμο έχουμε 2.000 επίσημους θανάτους αλλά αν κοιτάξουμε τα στοιχεία της γενικής θνησιμότητας υπάρχουν περίπου άλλοι 2.000 άνθρωποι που έχουν πεθάνει αναπάντεχα την ίδια περίοδο. Άρα οι θάνατοι μπορεί να είναι περισσότεροι κατά 3 ή και 4 χιλιάδες. Δεν υπήρχε η δυνατότητα να γίνουν πολλά τεστ και πολλοί άνθρωποι έχουν πεθάνει στα γηροκομεία ή στα σπίτια τους».
Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από το εθνικό Ινστιτούτο στατιστικής στην Ιταλία που δημοσίευσε στοιχεία που δείχνουν ότι σε κάποιες περιοχές όπως σε αυτή του Μπέργκαμο, στην Λομβαρδία υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση στην γενική θνησιμότητα, πολύ μεγαλύτερη από τους θανάτους που οφείλονται στον κορονοϊό επισήμως.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του καθηγητή, ο ιός «ήταν» στην Ιταλία τουλάχιστον 2 με 3 εβδομάδες πριν τον εντοπισμό του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος κορονοϊού.
«Στην Ιταλία οι ηλικίες των ανθρώπων που νοσούν και όσων χάνουν την ζωή τους είναι αρκετά διαφορετικές. Μπορείτε να δείτε ότι το ποσοστό των ανθρώπων που νοσούν κάτω των 50 ετών είναι 27% αλλά αν δείτε τους θανάτους είναι μόνο 2% του συνολικού ποσοστού. Τα χειρότερα ποσοστά είναι μεταξύ 80 και 89 ετών όπου το 30% πεθαίνουν. 27% των νεκρών είναι πάνω από 90 ετών. Δεν έχουμε κανέναν θάνατο κάτω των 20 ετών ο νεαρότερο νεκρός είναι 26 ετών. Αυτό πιστεύω ότι είναι γιατί στην Ιταλία έχουμε ηλικιακό κριτήριο. Αν είσαι νέος έχεις προτεραιότητα στο σύστημα υγείας» ανέφερε ο Αλεσάντρο Φερέτι.
Τέλος εστίασε στις νεαρές ηλικίες επισημαίνοντας «είναι πολύ δύσκολο να κατανοήσει κανείς την διασπορά του ιού. Έχουμε πολύ λίγα τεστ και αυτό σημαίνει ότι εξετάζονται μόνο οι άνθρωποι που είναι σε δύσκολη κατάσταση και δεν μπορούν να αναπνεύσουν».