Τουλάχιστον 80 άνθρωποι που επιβαίνουν σε ένα κρουαζιερόπλοιο, αγκυροβολημένο στα ανοιχτά του Μοντεβιδέο, βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, όπως ανακοίνωσε σήμερα η αυστραλιανή εταιρεία Aurora Expeditions.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, οι υγειονομικές αρχές της Ουρουγουάης προχώρησαν σε διαγνωστικούς ελέγχους και μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί θετικοί στον SARS-CoV-2 80 επιβάτες και ναυτικοί. Αναμένονται επίσης τα αποτελέσματα άλλων 90 δειγμάτων ενώ 45 άνθρωποι βρέθηκαν αρνητικοί στον ιό.
Το υπουργείο Υγείας της Ουρουγουάης είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι είχαν προσβληθεί από την ασθένεια «τουλάχιστον 60» από τους περίπου 200 ανθρώπους που επιβαίνουν στο κρουαζιερόπλοιο Greg Mortimer. Οι έξι από αυτούς ήταν σε σοβαρή κατάσταση και επιτράπηκε η αποβίβασή τους, προκειμένου να μεταφερθούν σε νοσοκομεία. Οι υπόλοιποι παραμένουν πάνω στο πλοίο, το οποίο απέχει σχεδόν 20 χιλιόμετρα από το λιμάνι του Μοντεβιδέο.
Οι επιβάτες και το πλήρωμα (στην πλειονότητά τους είναι Αυστραλοί, Νεοζηλανδοί και Βρετανοί) παραμένουν μπλοκαρισμένοι εδώ και περίπου 10 ημέρες πάνω στο Greg Mortimer, αφού οι αρχές της Ουρουγουάης απαγόρευσαν την αποβίβασή τους.
«Υπάρχει ένα σχετικά αυξημένο ποσοστό των προσβληθέντων, όμως μόνο έξι χρειάστηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομεία του Μοντεβιδέο επειδή κινδύνευε η ζωή τους», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουρουγουάης Ερνέστο Τάλβι. Πρόσθεσε ότι είναι σε εξέλιξη συζητήσεις, ιδίως με την κυβέρνηση της Αυστραλίας, για να οργανωθεί η επιστροφή των επιβατών στις χώρες τους.
Το Greg Mortimer, που φέρει σημαία Μπαχαμών, απέπλευσε από την Ουσουάια της Αργεντινής στις 15 Μαρτίου για κρουαζιέρα στην Ανταρκτική.
Υποχρεωτικά θα φορούν μάσκα όσοι χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς
Οι πολίτες που μετακινούνται με τα δημόσια μέσα μεταφοράς θα πρέπει στο εξής να φορούν υποχρεωτικά μάσκα, αποφάσισε η κυβέρνηση της Χιλής, η οποία έχει λάβει επιλεκτικά μέτρα καραντίνας μετά τον εντοπισμό 4.815 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και τον θάνατο 37 ανθρώπων από τον Covid-19.
Το μέτρο αυτό θα ισχύει στο εξής σε όλα τα λεωφορεία, τα ταξί και το μετρό του Σαντιάγο, αλλά και στις ελάχιστες πτήσεις εσωτερικού που συνεχίζονται ακόμη, ανακοίνωσε η υφυπουργός Υγείας Πάουλα Ντάσα, παρουσιάζοντας τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία για την πορεία της επιδημίας.
Από την Κυριακή, όλοι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι εμφανίζονται δημοσίως φορώντας μάσκα.
Επειδή είναι δύσκολο στους Χιλιανούς να προμηθευτούν μάσκες, το υπουργείο Υγείας μοίρασε φυλλάδια με οδηγίες για το πώς μπορεί να τις φτιάξει κάποιος στο σπίτι του.
Το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε στη Χιλή στις 3 Μαρτίου. Έκτοτε, οι αρχές έχουν λάβει διάφορα μέτρα, όπως την υποχρεωτική καραντίνα σε ορισμένες συνοικίες της πρωτεύουσας όπου διαπιστώθηκε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων. Προχωρούν επίσης σε μαζική εξέταση του πληθυσμού και μέχρι τώρα έχουν γίνει 54.864 διαγνωστικά τεστ, αριθμός ρεκόρ για τη Λατινική Αμερική. Να σημειωθεί ότι το ποσοστό θνησιμότητας στη Χιλή είναι από τα πιο χαμηλά στην περιοχή.
Το Πεκίνο ζητά εξηγήσεις από τη Βραζιλία για τις προσβλητικές δηλώσεις του υπουργού Παιδείας
Η Κίνα απαίτησε σήμερα εξηγήσεις από την Βραζιλία, ο υπουργός Παιδείας της οποίας δήλωσε πως ο νέος κορονοϊός είναι «ένα σχέδιο για παγκόσμια κυριαρχία», σε ένα tweet του, μιμούμενος την κινεζική προφορά.
Στο τελευταίο περιστατικό έντασης των σχέσεων Μπραζίλιας και Πεκίνου, ο Άμπραχαμ Βάιντραουμπ υπονόησε ότι η Κίνα βρίσκεται πίσω από την παγκόσμια πανδημία.
«Γεωπολιτικά, ποιος θα βγει ισχυρότερος από την παγκόσμια κρίση;», διερωτήθηκε ο υπουργός Παιδείας της βραζιλιάνικης ακροδεξιάς κυβέρνησης με ανάρτηση στο twitter.
«Ποιος στην Βραζιλία συμμαχεί με αυτό το αλάνθαστο σχέδιο για παγκόσμια κυριαρχία;» συνέχισε γράφοντας το όνομα της χώρας του με τρόπο για να κοροϊδέψει την κινεζική διάλεκτο.
Αργότερα διέγραψε την ανάρτησή του.
Η κινέζικη πρεσβεία στην Βραζιλία κατηγόρησε με ανακοίνωσή της αυτή το «παράλογο και ελεεινό» tweet, χαρακτηρίζοντας το «ιδιαίτερα ρατσιστικό». «Η κινέζικη κυβέρνηση αναμένει μια επίσημη εξήγηση από την Βραζιλία», δήλωσε ο Κινέζος πρέσβης Γιανγκ Ουάνμινγκ με tweet του.
«Είμαστε βέβαιοι ότι οι λαοί των δύο χωρών μας στέκονται δίπλα δίπλα στην μάχη ενάντια ρατσιστικών δηλώσεων και στη διατήρηση της φιλίας μας», τόνισε ο Γιανγκ.
Σήμερα ο Βάιντραουμπ, γνωστός για αμφιλεγόμενες τοποθετήσεις του, ζήτησε από την Κίνα να κάνει περισσότερα στην μάχη κατά της πανδημίας.
«Αν (η Κίνα) μας πουλήσει 1.000 αναπνευστήρες, θα πέσω γονατιστός μπροστά από την πρεσβεία, θα ζητήσω συγγνώμη και θα πω ότι ήμουν ηλίθιος», είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό Bandeirantes.
Η διένεξη έρχεται καθώς η Βραζιλία, όπως πολλές άλλες χώρες, ελπίζει να λάβει περισσότερο ιατρικό εξοπλισμό από την Κίνα για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού.
Ο υπουργός Υγείας Λουίζ Ενρίκε Μαντέτα δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Βραζιλία μάχεται να πάρει αναπνευστήρες και άλλες ιατρικές προμήθειες από την Κίνα, τονίζοντας πως κάποιες από τις παραγγελίες της ακυρώθηκαν, χωρίς να δοθούν εξηγήσεις.
Η Βραζιλία, ο κύριος εμπορικός εταίρος της οποίας είναι η Κίνα, είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από τον κορονοϊό στην Λατινική Αμερική, με περίπου 500 θανάτους και πάνω από 11.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Οι σχέσεις των δύο χωρών τέθηκαν πρόσφατα σε δοκιμασία μετά από μια σειρά tweets του Εντουάρντο Μπολσονάρου, βουλευτή και γιου του πρόεδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου.
Ο γιος του προέδρου επέκρινε την κινεζική «δικτατορία» για τον χειρισμό της πανδημίας τον Μάρτιο και έκανε λόγο για «κινεζικό ιό», φράση που επίσης χρησιμοποιεί ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και προκαλεί την ενόχληση του Πεκίνου.