Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις προηγούμενες 24 ώρες στη Βόρεια Μακεδονία από επιπλοκές του κορονοϊού, ανεβάζοντας στους 21 τον αριθμό των θυμάτων στη χώρα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας, Βένκο Φιλίπτσε.
Ακόμη, καταγράφηκαν 15 νέα κρούσματα. Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη Βόρεια Μακεδονία ανέρχεται πλέον στα 570.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας αποφάσισε την επέκταση του χρόνου απαγόρευσης της κυκλοφορίας πολιτών σε όλη την επικράτεια.
Συγκεκριμένα, με απόφαση της κυβέρνησης της χώρας, από την Τετάρτη 8 Απριλίου, τις εργάσιμες ημέρες απαγορεύεται η κίνηση των πολιτών από τις 16.00 ώρα έως τις 05.00 ώρα της επόμενης ημέρας.
Επίσης, τις καθημερινές οι ηλικιωμένοι άνω των 67 ετών επιτρέπεται να κυκλοφορούν μόνο δύο ώρες την ημέρα, μεταξύ 10.00 και 12.00, ενώ οι νέοι κάτω των 18 ετών επιτρέπεται να κυκλοφορούν επίσης δύο ώρες την ημέρα, μεταξύ 13.00 και 15.00.
Όσον αφορά τα Σαββατοκύριακα επιβάλλεται πλήρης απαγόρευση της κυκλοφορίας, η οποία ξεκινά στις 16:00 της Παρασκευής και λήγει στις 05:00 της Δευτέρας.
Σύμφωνα με την ίδια απόφαση της κυβέρνησης οι πολίτες απαγορεύεται να κυκλοφορούν σε δημόσιους χώρους σε ομάδες μεγαλύτερες των δύο ατόμων.
Προς παράταση για ένα μήνα η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Ρουμανία
Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις δήλωσε ότι «η κατάσταση έκτακτης ανάγκης πρέπει να επεκταθεί», προσθέτοντας ότι την επόμενη εβδομάδα θα δώσει εντολή για την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης κατά ένα μήνα.
Ο κ. Γιοχάνις είχε σήμερα συνάντηση, στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον πρωθυπουργό Λούντοβιτς Όρμπαν και υπουργούς για να εξετάσουν τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού, από την οποία , μέχρι σήμερα, έχουν χάσει τη ζωή τους 157 άτομα στη Ρουμανία και τουλάχιστον 4.000 έχουν μολυνθεί.
«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης πρέπει να επεκταθεί (…) Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα εκδώσω ένα νέο διάταγμα για την επέκταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για ένα άλλο μήνα» δήλωσε ο κ. Γιοχάνις.
Ελβετία: Είναι πολύ νωρίς για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων
Είναι πολύ νωρίς να εξετάσουμε τη χαλάρωση των μέτρων που περιορίζουν την ταχύτητα της διασποράς του νέου κορονοϊού, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της Ελβετίας, παρότι η γειτονική Αυστρία έχει σχεδιάσει πρόγραμμα για να αρχίσει τη χαλάρωση της καραντίνας σε εθνικό επίπεδο.
Ο αριθμός των νεκρών στην Ελβετία αυξήθηκε σήμερα σε 584 από 559 χθες Κυριακή, και ο αριθμός των διαγνωστικών εξετάσεων που ήταν θετικές στον ιό αυξήθηκαν σε 21.652 από 21.100 την Κυριακή, μια λιγότερο απότομη αύξηση σε σχέση με πρόσφατα.
«Ασφαλώς βλέπουμε τους άλλους αλλά αποφασίζουμε για εμάς», είπε ο υπουργός Υγείας Αλέν Μπερσέ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων μετά την επίσκεψή του σε αξιωματούχους της υγείας και ιατρικής περίθαλψης στο νοτιοδυτικό καντόνι Βαλέ.
Ο υπουργός είπε ότι η Ελβετία θα χρησιμοποιήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα για να αποφασίσει πότε θα μπορούσε να αρχίσει μια χαλάρωση των μέτρων -στα οποία συμπεριλαμβάνεται το κλείσιμο των σχολείων, των μπαρ, των εστιατορίων και η απαγόρευση συναθροίσεων άνω των πέντε ατόμων- τα οποία αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι τις 19 Απριλίου.
Οι νοσοκομειακές νοσηλείες και οι μολύνσεις εξακολουθούν να αυξάνονται στην Ελβετία, η οποία δεν είχε δει ακόμη κορύφωση των κρουσμάτων της αναπνευστικής νόσου Covid-19, που προκαλείται από τον νέο ιό, δήλωσε ο Μπερσέ.
«Δεν μπορείτε να ξεχνάτε ότι ακόμα και όταν βρισκόμαστε στην κορύφωση, δεν σημαίνει ότι αυτό έχει τελειώσει. Η κορύφωση είναι μόνο η στιγμή που ελπίζεις αυτό θα αρχίσει να κατεβαίνει. Όταν πραγματικά κατεβαίνει, τότε μπορείς να σκεφτείς μια χαλάρωση των μέτρων» είπε, προτρέποντας τους ανθρώπους να μείνουν σπίτι. «Το Πάσχα και ολόκληρος ο Απρίλιος θα είναι κάπως διαφορετικός φέτος».
Το υπουργικό συμβούλιο πρόκειται να συνεδριάσει δύο φορές πριν από τις 19 Απριλίου, οπότε έχει χρόνο να σταθμίσει την κατάσταση προτού υιοθετήσει οποιοδήποτε μέτρο όπως η Αυστρία, η οποία έχει λιγότερες λοιμώξεις από τον κορονοϊό, δήλωσε ο Μπερσέ.
Η κυβέρνηση της Αυστρίας σχεδιάζει να ανοίξει εκ νέου τα καταστήματα από την ερχόμενη εβδομάδα, λέγοντας ότι η χώρα συνέρχεται από την επιδημία παρότι διευρύνει την υποχρεωτική χρήση μάσκας στο πρόσωπο.
Σερβία: 292 νέα κρούσματα και 7 θάνατοι
Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στην Σερβία. Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 292 νέα κρούσματα ανεβάζοντας στους 2.200 τον συνολικό αριθμό των προσβληθέντων από τον Covid-19. Επτά ασθενείς που νοσηλεύονταν στην εντατική κατέληξαν και έτσι οι θάνατοι από τον κορονοϊό έφτασαν τους 58. Διασωληνωμένοι είναι 101 ασθενείς. Στην Σερβία μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις για τον κορονοϊό συνολικά 8.852 άνθρωποι.
Ανησυχητικό θεωρείται το γεγονός ότι αυξάνονται τα κρούσματα κορονοϊού στο ιατρικό και νοσοκομειακό προσωπικό. Σήμερα μόνο, στην καρδιοχειρουργική κλινική «Dedinje» βρέθηκαν θετικοί στον ιό 67 γιατροί και νοσοκόμοι εκ των οποίων οι έξι παρουσιάζουν συμπτώματα και νοσηλεύτηκαν, ενώ οι υπόλοιποι τέθηκαν σε υποχρεωτική καραντίνα. Συνολικά στην Σερβία έχουν νοσήσει μέχρι σήμερα 160 μέλη του ιατρικού και βοηθητικού προσωπικού των νοσοκομείων αναφοράς για τον κορονοϊό.
Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς επισκέφθηκε σήμερα την πόλη Νόβι Πάζαρ στην νοτιοδυτική Σερβία, όπου αναμένεται τις επόμενες ημέρες έξαρση της επιδημίας εξαιτίας της μαζικής επιστροφής από το εξωτερικό, πριν από δύο εβδομάδες, κατοίκων της περιοχής.
Στο Βελιγράδι 16 συνεργεία της υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιοχημικής ‘Αμυνας (ABHO) των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων άρχισαν να απολυμαίνουν νοσοκομεία και δημόσιους χώρους.
Αίγυπτος: Απαγορεύονται τα φιλανθρωπικά γεύματα «ιφτάρ» κατά το Ραμαζάνι
Δε θα επιτραπεί φέτος στην Αίγυπτο να πραγματοποιούνται φιλανθρωπικά γεύματα «ιφτάρ» στα μουσουλμανικά τεμένη ή στα παρακείμενα κτίρια κατά τη διάρκεια του ιερού για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανίου, που ξεκινά φέτος στις 23 Απριλίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Μαΐου.
Την απόφαση ανακοίνωσε το Υπουργείο Βακουφίων της χώρας, με σκοπό να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού, αναστέλλοντας ένα έθιμο που διαχρονικά συνδέεται με το Ραμαζάνι και αποτελεί μία από τις πιο γνώριμες εικόνες στις αραβικές χώρες καθ’ όλο αυτό το διάστημα.
Έτσι, τα τζαμιά σε όλη τη χώρα δεν θα μπορούν να πραγματοποιούν φιλανθρωπικά γεύματα «ιφτάρ» ούτε σε άλλα διπλανά τους κτίρια για τους φτωχούς της κάθε περιοχής.
«Καλούμε τους καλούς συνανθρώπους μας και τις φιλανθρωπικές οργανώσεις και επιτροπές, που συνηθίζουν να προσφέρουν «ιφτάρ» κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανίου, να τα προσφέρουν σε όσους τα έχουν ανάγκη, είτε σε είδος είτε ως χρήματα, πριν ξεκινήσει το Ραμαζάνι», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το αρμόδιο Υπουργείο.