Η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο κάλεσε σήμερα τις ΗΠΑ και την ΕΕ να επιβάλουν κυρώσεις στον πρόεδρο της χώρας της Βίκτορ Γιανουκόβιτς και στην οικογένειά του μετά την διάλυση με την βία μιας φιλοευρωπαϊκής διαδήλωσης στο Κίεβο το περασμένο Σαββατοκύριακο.
«Οι κυρώσεις με στόχο τον Γιανουκόβιτς και την οικογένειά του είναι η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει», σημείωσε η Τιμοσένκο, αναφερόμενη στον πρόεδρο της χώρας, σε δήλωσή της την οποία μετέφερε ο δικηγόρος της.
«Χύνεται αίμα, αλλά γι’ αυτόν τίποτε δεν γίνεται», πρόσθεσε ο δικηγόρος της Τιμοσένκο, Σεργκέι Βλασένκο, σε ερώτηση που του έκανε το Γαλλικό Πρακτορείο.
«Αναφέρεται σε κυρώσεις στις ΗΠΑ. Όσον αφορά την ΕΕ, καλούμε να γίνουν έρευνες για την πάταξη της διαφθοράς κατά του Γιανουκόβιτς και της οικογένειάς του, οι οποίοι έχουν λογαριασμούς και ακίνητη περιουσία στην Ευρώπη», πρόσθεσε.
Ο Βλασένκο σημείωσε εξάλλου ότι η Τιμοσένκο είναι «πολύ αδύναμη» τώρα καθώς βρίσκεται στην δέκατη ημέρα της απεργίας πείνας που άρχισε για να διαμαρτυρηθεί μαζί με τους διαδηλωτές κατά της αλλαγής στάσης της ουκρανικής κυβέρνησης, η οποία ανέστειλε στα τέλη του Νοεμβρίου την υπογραφή μιας συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ για να στραφεί προς την Μόσχα.
«Είναι πολύ αδύναμη σωματικά, αλλά δεν μπορούν να την λυγίσουν ψυχολογικά», σημείωσε ο Βλασένκο.
Η απελευθέρωση της Τιμοσένκο, η οποία υποφέρει από πόνους στη μέση, ή το να της επιτραπεί να φύγει για θεραπεία στο εξωτερικό, αποτελούσε έναν από τους βασικούς όρους που είχε θέσει η ΕΕ στο Κίεβο πριν από μια υπογραφή της συμφωνίας αυτής σύνδεσης.
Την ίδια ώρα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ καταδίκασε σήμερα από την ουκρανική πρωτεύουσα τη δυτική «υστερία» για την Ουκρανία, μετά την υποστήριξη που εξέφρασαν δυτικοί αξιωματούχοι προς τους φιλοευρωπαίους διαδηλωτές στο περιθώριο μιας συνόδου κορυφής του ΟΑΣΕ (Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη) που γίνεται στο Κίεβο.
«Η κατάσταση αυτή συνδέεται με την υστερία ορισμένων Ευρωπαίων μετά την απόφαση της Ουκρανίας (…) να μην υπογράψει» την συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ, δήλωσε ο Λαβρόφ, η χώρα του οποίου έπαιξε έναν αποφασιστικό ρόλο στην παραίτηση της Ουκρανίας από αυτήν την προσέγγιση.
Η ουκρανική αστυνομία έδωσε σήμερα διορία πέντε ημερών στους διαδηλωτές για να εγκαταλείψουν δημόσια κτίρια στην ουκρανική πρωτεύουσα, τα οποία έχουν καταλάβει σε διαμαρτυρία για την κυβερνητική πολιτική.
Ο πρωθυπουργός της χώρας Μίκολα Αζάροφ υπερασπίστηκε τον χειρισμό της κρίσης από την κυβέρνησή του από τότε που το Κίεβο αρνήθηκε να υπογράψει την συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ και συγκρούστηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε όσον αφορά τις κατηγορίες ότι η αστυνομία έκανε χρήση υπερβολικής βίας κατά των διαδηλωτών.
«Οι Ναζί, οι εξτρεμιστές και οι εγκληματίες δεν μπορούν με κανέναν τρόπο να είναι οι εταίροι μας στην ‘ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», δήλωσε, σύμφωνα με τον ιστότοπο της κυβέρνησης, ο Αζάροφ στον Βεστερβέλε, αναφερόμενος στους διαδηλωτές που έχουν αποκλείσει τα κύρια κυβερνητικά γραφεία και έχουν καταλάβει άλλα δημόσια κτίρια.
Ο Βεστερβέλε, ο οποίος βρίσκεται στο Κίεβο για την σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ, είχε προηγουμένως εκφράσει ανησυχία για την στάση της αστυνομίας στις διαδηλώσεις το περασμένο Σάββατο.
«Τα πρόσφατα περιστατικά, ιδιαίτερα η βία κατά των ειρηνικών διαδηλωτών το περασμένο Σάββατο στο Κίεβο μου προκαλούν μεγάλη ανησυχία», δήλωσε ο Βεστερβέλε, ο οποίος χθες επισκέφθηκε την Πλατεία Ανεξαρτησίας στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας, κεντρικό σημείο των κινητοποιήσεων των φιλοευρωπαίων διαδηλωτών.
«Η Ουκρανία έχει την ευθύνη να προστατεύσει τους ειρηνικούς διαδηλωτές από οποιουδήποτε είδους εκφοβισμό και οποιαδήποτε βία. Ο τρόπος με τον οποίο η Ουκρανία ανταποκρίνεται στις φιλοευρωπαϊκές πορείες είναι μια δοκιμή για το πόσο σοβαρά παίρνει η Ουκρανία τις αξίες του ΟΑΣΕ», κατέληξε.