Η Βουλγαρία είναι πολύ φτωχή χώρα για να στηρίξει πρόσφυγες, όπως αναφέρει το 78% των Βούλγαρων πολιτών, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη στα μέσα Νοεμβρίου, από την εταιρεία Mediana, με πρωτοβουλία των Βούλγαρων Σοσιαλιστών ευρωβουλευτών.
Η δημοσκόπηση, που φανερώνει ανησυχητικές τάσεις στις αντιλήψεις της κοινής γνώμης στη Βουλγαρία για τους πρόσφυγες, δείχνει ότι οι πολίτες ανησυχούν για την αύξηση του δείκτη εγκληματικότητας, της ανέχειας, των επιδημιών και των ασθενειών και για την έλλειψη δυνατοτήτων της Βουλγαρίας όσον αφορά τη στέγαση των προσφύγων, δήλωσε ο κοινωνιολόγος Κόλιο Κόλεφ.
Ο φόβος για τους πρόσφυγες προέρχεται, επίσης, από τη δυσπιστία προς τα θεσμικά όργανα της χώρας, ανέφερε.
Έρευνα που διενεργήθηκε πριν από ένα χρόνο έδειξε ότι η Βουλγαρία είναι η πιο ανεκτική χώρα προς τους ξένους υπηκόους. Όμως, ένα χρόνο μετά, η Βουλγαρία είναι μεταξύ των χωρών με το μεγαλύτερο ποσοστό έλλειψης ανεκτικότητας, τόνισε ο κ. Κόλεφ.
Η εισροή προσφύγων στη χώρα και τα ζητήματα που συνδέονται με αυτή έχουν προβληθεί υπερβολικά από τους πολιτικούς και τα ΜΜΕ, σημείωσε.
Σύμφωνα με την έρευνα της Mediana, το 33% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι δεν πρέπει να επιτρέπεται η είσοδος μεταναστών και προσφύγων στη Βουλγαρία, και το 20% εκτιμά ότι όλοι οι πρόσφυγες και όλοι οι μετανάστες πρέπει να απελαύνονται από τη χώρα.
Το 42% των Βούλγαρων πιστεύει ότι οι πρόσφυγες πρέπει να περιορίζονται στις εγκαταστάσεις στις οποίες διαμένουν.
Η επιθετικότητα και η βία εκτρέφονται από τον τρόμο και τον πανικό και όχι από την ξενοφοβία, είπε ο κ. Κόλεφ.
Το 15% των Βούλγαρων εγκρίνει τις επιθέσεις και άλλες πράξεις βίας σε βάρος ξένων, ποσοστό που είναι περίπου ίδιο στην Πορτογαλία και στην Ολλανδία, ανέφερε.
Ωστόσο, το 65% των Βούλγαρων πιστεύει ότι η Βουλγαρία πρέπει να βοηθά τους πρόσφυγες και να τους παράσχει πιο ανεκτές συνθήκες διαβίωσης
Σύμφωνα με τον κ. Κόλεφ, ο αριθμός εκείνων που φοβούνται εμπνέει τη μεγαλύτερη ανησυχία. Το πρόβλημα των προσφύγων δεν θεωρείται προσωρινή κατάσταση και αυξάνονται οι φόβοι για το ριζοσπαστικό Ισλάμ, είπε.
Η ευρωβουλευτής Ιλιάνα Γιότοβα είπε ότι, για ένα μεγάλο μέρος των προσφύγων, η Βουλγαρία είναι μια ενδιάμεση στάση στο δρόμο τους προς τη Δυτική Ευρώπη και ότι δεν βλέπουν το μέλλον τους στη Βουλγαρία.
Η ΕΕ θα πρέπει να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην Τουρκία να υπογράψει συμφωνία επανεισδοχής, ανέφερε και απηύθυνε έκκληση για τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής αφιερωμένη στην προσφυγική κρίση, στη διάρκεια της οποίας θα καθοριστεί στρατηγική της ΕΕ για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Η κ. Γιότοβα δήλωσε ότι η Βουλγαρία θα έπρεπε να έχει εκπονήσει τη δική της στρατηγική για τους πρόσφυγες, αλλά ότι απέτυχε να το πράξει.