Οι Αυστραλοί ξεκίνησαν σήμερα να ζουν με αυστηρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις τους, καθώς τα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα ξεπέρασαν τα 1.600, ενώ οι αρχές απαγόρευσαν τον ελλιμενισμό κρουαζιερόπλοιου το οποίο μετέφερε εκατοντάδες ανθρώπους που παραπονούνταν για αναπνευστικά προβλήματα.
Καθώς τέθηκαν σε εφαρμογή οι νέοι κανόνες, βάσει των οποίων έκλεισαν τα μη απαραίτητα καταστήματα και υπηρεσίες, οι Αυστραλοί φάνηκε να αντιμετωπίζουν έντονο κοινωνικό και οικονομικό στρες.
Αφού τον Ιανουάριο παρατηρήθηκε μικρή εξάπλωση της covid-19, o αριθμός των κρουσμάτων στην Αυστραλία μοιάζει να αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς, με τις πιο πυκνοκατοικημένες πολιτείες της Βικτόρια και της Νέας Νότιας Ουαλία να καταγράφουν την πιο γρήγορη άνοδο στον αριθμό τους.
Πλέον οι περισσότερες πολιτείες έχουν απαγορεύσει την είσοδο στους κατοίκους άλλων περιοχών και έχουν θέσει σε εφαρμογή δικούς τους κανονισμούς για τον περιορισμό των μετακινήσεων και των κοινωνικών επαφών, επιπλέον αυτών που έχουν υιοθετηθεί σε ομοσπονδιακό επίπεδο και ανακοινώθηκαν χθες Κυριακή.
Εξάλλου σήμερα οι αρχές της Δυτικής Αυστραλίας απαγόρευσαν τον ελλιμενισμό του κρουαζιερόπλοιου MSC Magnifica.
Από τους 1.700 επιβάτες περισσότεροι από 250 έχουν παραπονεθεί για αναπνευστικά προβλήματα. Το κρουαζιερόπλοιο επρόκειτο να φτάσει στο λιμάνι Φρίμαντλ σήμερα το πρωί.
Η απόφαση των τοπικών αρχών ελήφθη μερικές ημέρες αφού αποβιβάστηκαν στο Σίδνεϊ 2.700 επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Ruby Princess και στη συνέχεια 48 εξ αυτών βρέθηκαν θετικοί στον SARS-CoV-2.
«Δεν θα επιτρέψω να συμβεί εδώ αυτό που συνέβη στο Σίδνεϊ», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Δυτικής Αυστραλίας Μαρκ ΜακΓκόουαν. «Δεν θα επιτρέψουμε σε επιβάτες ή μέλη του πληρώματος να περιφέρονται στους δρόμους».
«Η πιο δύσκολη χρονιά της ζωή μας»
Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και έχουν στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας περιλαμβάνουν την αναστολή της λειτουργίας των μη απαραίτητων καταστημάτων και υπηρεσιών, όπως εστιατόρια, μπαρ, κινηματογράφοι, γυμναστήρια, χώροι λατρείας.
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον εκτίμησε ότι λόγω των επιπτώσεων στην υγεία των πολιτών και στην οικονομία της χώρας και παγκοσμίως αυτή «θα είναι η πιο σκληρή χρονιά της ζωής μας», ενώ προειδοποίησε τους Αυστραλούς να προετοιμάζονται να περιορισμούς που ενδέχεται να διαρκέσουν έξι μήνες.
Κροατία: Ανθεκτική η οικονομία της χώρας στον κορονοϊό και τον σεισμό
Στην ανθεκτικότητα της κροατικής οικονομίας απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού και την ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε χθες στο Ζάγκρεμπ, αναφέρθηκε, σήμερα, ο υπουργός Οικονομίας της Κροατίας Ντάρκο Χόρβατ.
«Ο κορονοϊός και ο σεισμός δεν έπληξαν την οικονομία, αντίθετα υπογράμμισαν την ανθεκτικότητα της βιομηχανίας, του κατασκευαστικού κλάδου καθώς και την ομαλή λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χόρβατ, σε συνέντευξη που παραχώρησε, σήμερα το πρωί, στη δημόσια τηλεόραση.
«Η οικονομία δεν έχει πάψει να λειτουργεί», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας της Κροατίας, επαναλαμβάνοντας ότι οι πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν, διότι -όπως είπε-υπάρχει επάρκεια τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης. Διαβεβαίωσε, δε, ότι η κίνηση στην εφοδιαστική αλυσίδα θα συνεχιστεί και σημείωσε ότι η αγορά λειτουργεί δίχως προβλήματα.
Στο μεταξύ, σήμερα το πρωί, ο υπουργός Υγείας της Κροατίας Βίλι Μπέρος ανακοίνωσε 52 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού που ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό σε 306. Όσον αφορά την κατάσταση των νοσοκομείων στο κέντρο του Ζάγκρεμπ, μετά τον ισχυρό σεισμό, ο κ. Μπέρος είπε ότι δεν καταγράφονται προβλήματα, με εξαίρεση την κλινική «Γιορντάνοβατς», από την οποία υπήρξε μεταφορά 36 ασθενών σε κλινική του πανεπιστημίου του Ζάγκρεμπ.
Ουζμπεκιστάν: Η πρωτεύουσα, Τασκένδη, θα τεθεί σε καραντίνα από τις 24 Μαρτίου
Το Ουζμπεκιστάν θα θέσει ουσιαστικά σε καραντίνα την πρωτεύουσά του, Τασκένδη, από τις 24 Μαρτίου προκειμένου να εμποδίσει την εξάπλωση του κορονοϊού, ανέφερε σήμερα η κυβέρνηση της κεντροασιατικής χώρας.
Καθώς όλα, εκτός από ένα, τα 46 επιβεβαιωμένα κρούσματα καταγράφηκαν στην πόλη των τουλάχιστον 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων, η κυβέρνηση έχει ήδη κλείσει τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην πρωτεύουσα και έδωσε εντολή στις περισσότερες επιχειρήσεις να δουλεύουν εξ αποστάσεως.