Αντιμέτωπα με την επιδημία του νέου κορονοϊού τα αμερικανικά πανεπιστήμια και στρέφονται ολοένα και περισσότερο στα διαδικτυακά μαθήματα.
Το Χάρβαρντ, το Πρίνστον, το Κολούμπια, το Μπέρκλεϊ, στα οποία φοιτούν δεκάδες χιλιάδες σπουδαστές, ανακοίνωσαν την πλήρη ή μερική διακοπή των μαθημάτων στις τάξεις και περνούν στην «εικονική διδασκαλία».
Σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπως στην Ιταλία ή την Ιαπωνία, στις ΗΠΑ δεν έχουν κλείσει τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Τα πανεπιστήμια, πολλά από τα οποία είναι ιδιωτικά, λαμβάνουν το καθένα τις δικές του αποφάσεις για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
Οι εαρινές διακοπές των πανεπιστημίων ξεκινούν στα τέλη της εβδομάδας και σήμερα το Χάρβαρντ ανακοίνωσε ότι μετά την πρώτη «μεταβατική» περίοδο θα περάσει εξ ολοκλήρου στη διδασκαλία εξ αποστάσεως στις 23 Μαρτίου. Το περίβλεπτο πανεπιστήμιο της Βοστόνης ζήτησε από τους 36.000 φοιτητές του «να μην επιστρέψουν μετά τις εαρινές διακοπές» και να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους διαδικτυακά, «μέχρι νεωτέρας».
«Ο σκοπός αυτών των αλλαγών είναι να ελαχιστοποιήσουμε την ανάγκη συνάθροισης πολλών προσώπων», ανέφερε ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Λόρενς Μπάκοου στον ιστότοπό του σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.
Το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) δεν πήγε τόσο μακριά, όμως ακύρωσε όλες τις συναθροίσεις μέχρι και τις 15 Μαΐου, την ημέρα που ολοκληρώνεται το σχολικό έτος. Αύξησε επίσης τον αριθμό των μαθημάτων που διδάσκονται διαδικτυακά.
Στη Νέα Υόρκη, άλλα πανεπιστήμια όπως το Κολούμπια ή το Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης ανακοίνωσαν επίσης ότι περνούν σταδιακά στην εξ αποστάσεως διδασκαλία. Το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, στο Νιου Τζέρσεϊ, διευκρίνισε ότι τα διαδικτυακά μαθήματα θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι τις 5 Απριλίου και ακύρωσε όλες τις εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες στην πανεπιστημιούπολη.
Στην άλλη άκρη της χώρας, στην Καλιφόρνια, τουλάχιστον πέντε πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων τα Μπέρκλεϊ και Στάνφορντ, σταμάτησαν σχεδόν όλα τα μαθήματα με «αυτοπρόσωπη» παρουσία των φοιτητών τους. Αναμένεται ότι θα ληφθούν παρόμοια μέτρα σε λύκεια και πανεπιστήμια.
Όταν ρωτήθηκε για τον αριθμό των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ή των φοιτητών που επηρέαζονται από αυτές τις αποφάσεις, μια εκπρόσωπος του Αμερικανικού Συμβουλίου Εκπαίδευσης είπε ότι «είναι αδύνατον» να υπολογιστεί επειδή «η κατάσταση αλλάζει διαρκώς».
Μέχρι σήμερα στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί 761 κρούσματα του Covid-19 και 27 θάνατοι, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.
Η Μόσχα αναστέλλει τη σιδηροδρομική σύνδεση με την Μογγολία
Η κρατική εταιρεία «Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι», αποφάσισε να αναστείλει από σήμερα, 10 Μαρτίου, την σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ Μόσχας και Ουλάν Μπατόρ.
Η απόφαση αφορά τις επιβατικές αμαξοστοιχίες και ελήφθη, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας, μετά από αίτημα της εταιρείας σιδηροδρόμων της Μογγολίας να ανασταλεί η διέλευση επιβατικών αμαξοστοιχιών μέσω της μεθοριακής διάβασης Ναούσκι-Σουχέ- Μπάτορ στα σύνορα με την Μογγολία, λόγω της διάδοσης του νέου κοροναϊού.
Η Αίγυπτος ξεκινάει έκτακτες πτήσεις επαναπατρισμού όσων έχουν εγκλωβιστεί στη Σαουδική Αραβία
Χιλιάδες είναι οι Αιγύπτιοι που έχουν εγκλωβιστεί στη Σαουδική Αραβία, είτε ως προσκυνητές στη Μέκκα είτε ως μετανάστες εργαζόμενοι, λόγω της διακοπής των πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών λόγω του κορονoϊού.
Οι έκτακτες αυτές πτήσεις για τους Αιγυπτίους πολίτες ξεκινάνε από σήμερα, όπως ανακοίνωσε η Υπουργός Διασποράς και Μεταναστευτικής Πολιτικής κα Ναμπίλα Μάκραμ, η οποία ευχαρίστησε το Υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας της χώρας για τη διοργάνωση του επαναπατρισμού τους.
Να σημειωθεί ότι η Αίγυπτος έχει δημιουργήσει μία ολόκληρη ομάδα αρμοδίων που εργάζεται για την επαναφορά των πολιτών της από τη Σαουδική Αραβία.
Οι πτήσεις θα πραγματοποιούνται μέχρι τις 24 Μαρτίου, δήλωσε ο Υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας Μοχάμεντ Μάναρ. Οι κανονικές πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν ήδη ανασταλεί μέχρι νεωτέρας.