Η πασίγνωστη -αν και ιδιαιτέρως ντροπαλή- Νέσι δεν χρειάζεται φυσικά συστάσεις, καθώς αποτελεί ένα από τα διαπρεπέστερα μυστήρια του πλανήτη μας, παρά τα τόσα χρόνια που έχουν περάσει και τις εξονυχιστικές ερευνητικές ματιές που έπεσαν πάνω της.
Κι ενώ σαν σήμερα πριν από 80 χρόνια τραβήχτηκε η πρώτη φωτογραφία της πιο γνωστής Σκοτσέζας, το αμείλικτο ερώτημα για το αν είναι πραγματικό ή όχι το τέρας παραμένει με την ίδια σφοδρότητα.
Η ιστορία μας, αν χρειάζεται υπενθύμιση(!), πάει λοιπόν κάπως έτσι: ήταν 14 Απριλίου 1933 όταν άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες για ύπαρξη τέρατος στη λίμνη της Σκοτίας όταν ο John Mackay και η σύζυγός του το εντόπισαν να κολυμπά αμέριμνο στο Λοχ Νες.
Τι είδαν; «Κάτι που έμοιαζε με φάλαινα»! Λίγες μέρες αργότερα, η ιστορία του τέρατος πέρασε στον Τύπο: το ημερολόγιο έγραφε 2 Μαΐου 1933 όταν οι εφημερίδες της Σκοτίας κάλυψαν δημοσιογραφικά την αφήγηση των Mackay, δίνοντας υπόσταση στη Νέσι.
Και βέβαια λίγο αργότερα, στις 12 Νοεμβρίου 1933, έρχεται η τρανή απόδειξη της ύπαρξής της, όταν η Νέσι ποζάρει όλο νάζι στον Hugh Gray καθώς αυτός επέστρεφε από την εκκλησία. Θαύμα!
Την ίδια χρονιά, η εφημερίδα Daily Mail στέλνει τον ρεπόρτερ της Madmaduke Wetherall στη λίμνη και αυτός βρίσκει αποτυπώματα της Νέσι στις ακτές! Το Βρετανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας μελετά τα χνάρια στο έδαφος και αποφαίνεται ότι προέρχονται από ιπποπόταμο, με την είδηση ωστόσο να περνά στα «ψιλά» του Τύπου…
Στις 8 δεκαετίες που πέρασαν από την αποφράδα εκείνη μέρα, ο σάλος για το τέρας του Λοχ Νες δεν φαίνεται να έχει κοπάσει, καθώς το τεράστιο θαλάσσιο ερπετό συνεχίζει να στοιχειώνει τη συλλογική φαντασία. Η λίμνη του Λοχ Νες εξάλλου ποτέ δεν παγώνει, πειστήριο στα μυαλά αυτών που θέλουν να πιστέψουν ότι υπάρχει κάτι που δεν αφήνει την επιφάνεια της λίμνης έρμαιο στον παγετό.
Από τα χρόνια της πρώτης απεικόνισής της βέβαια αναρίθμητες άλλες εικόνες της έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας, συσκοτίζοντας ακόμα περισσότερο το τοπίο που υποτίθεται ότι θα ξεδιάλυναν.
Η διασημότερη φωτογραφία της Νέσι απαθανατίστηκε το 1934 (όπως θα δείτε παρακάτω) και καθόρισε την εικόνα του τέρατος στη συνείδηση όλων μας. Είναι αυτή η εικόνα (η «φωτογραφία του χειρουργού», όπως έμεινε γνωστή), τραβηγμένη από τον λονδρέζο γυναικολόγο Robert Kenneth Wilson, που θα έδινε στη Νέσι τη μορφή του θαλάσσιου ερπετού, ίδιο δεινόσαυρος, που θα μάγευε κοινό και κινηματογράφο, φέρνοντας τα φώτα της δημοσιότητας στην απομακρυσμένη λίμνη του Λοχ Νες των σκοτσέζικων Highlands, παρά το γεγονός ότι αποδείχθηκε σχεδόν αμέσως ότι ήταν πλαστή. Ιδιοκτήτης τσίρκου άρχισε να υπόσχεται 20.000 λίρες σε όποιον του έφερνε τη Νέσι ζωντανή!
Το 1934 έγινε και η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια ανεύρεσης του απόκοσμου τέρατος, με την αποστολή των 20 αντρών να επιστρέφει ωστόσο άπραγη. Τέσσερις κυνηγοί της Νέσι αφιέρωσαν έκτοτε τη ζωή τους στο να βρουν το περίφημο τέρας, αν και ποτέ δεν θα τα κατάφερναν…
Και βέβαια, παρά τις αποτυχίες της επιστημονικής μεθόδου να αποκαλύψει το κρησφύγετο (και την ύπαρξη φυσικά) του τέρατος του Λοχ Νες, οι προσπάθειες των ερασιτεχνών δεν έχουν σωθεί, παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες συνεχίζουν να φωνάζουν ότι πρόκειται για φάρσα ή ευσεβείς πόθους!
Προς τιμή της ηλικιωμένης πια κυρίας, ας δούμε μια σειρά φωτογραφιών (από τις περίπου 1.000 που έχουν εμφανιστεί κατά καιρούς!) που στιγμάτισαν τα χρονικά της. Αν και βέβαια η τελευταία φορά που είδε κάποιος τη Νέσι δεν ήταν και τόσο παλιά: μιλάμε για τις 2 Νοεμβρίου 2011…
Η πρώτη φωτογραφία του τέρατος του Λοχ Νες, τραβηγμένη από τον Hugh Gray το 1933
Η Νέσι αποκαλύπτεται στο διασημότερο «πορτρέτο» της, κοντά στο Inverness της Σκοτίας τη 19η Απριλίου 1934 («φωτογραφία του χειρουργού» – surgeon’s photo)
Εικόνα που παρουσιάζει υποτίθεται το τέρας, τραβηγμένη τον Μάρτιο του 1973
Υποβρύχια αποκάλυψη του θεόρατου θαλάσσιου πλάσματος
Απεικόνιση της Νέσι από τον George Edward, ο οποίος τράβηξε μόνο ένα στιγμιότυπο (για άγνωστο λόγο)
Άλλη μια ξακουστή εμφάνιση της Νέσι
Ακόμα μία
Φωτογραφία που παρουσιάζει υποτίθεται το διαβόητο -αν και ειρηνικότατο για «τέρας»- πλάσμα του Λοχ Νες
Το τέρας του Λοχ Νες
Το ίδιο τέρας
Το κάστρο Urquhart στο Λοχ Νες
Το επίσημο κέντρο «Loch Ness Monster Exhibition»