Οι δημοτικές εκλογές στο Κόσοβο διεξήχθησαν χθες σε κλίμα έντασης και εκφοβισμού, μεταδίδουν τα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ και σημειώνουν ότι το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής των Σέρβων μπορεί να πλήξει την αξιοπιστία της διαδικασίας και να καταφέρει πλήγμα στην κυβέρνηση της Σερβίας, που κάλεσε τους Σέρβους του Κοσόβου να προσέλθουν στις κάλπες.
Το BBC εκτιμά ότι οι εκλογές «σε περίπτωση μικρής συμμετοχής των Σέρβων, δεν θα έχουν μεγάλη αξιοπιστία και ότι θα καταφέρουν πλήγμα στην κυβέρνηση της Σερβίας» που έχει επενδύσει πολλά στην εξομάλυνση των σχέσεων με την Πρίστινα και «ασκεί σημαντική επιρροή στους Σέρβους στο βόρειο Κόσοβο, πολλοί από τους οποίους εργάζονται σε σερβικές δημόσιες υπηρεσίες».
Παρ’ ότι το Βελιγράδι και η Πρίστινα κάλεσαν τους ψηφοφόρους να συμμετάσχουν στις εκλογές, στην έκκληση απάντησε κυρίως η αλβανική πλειοψηφία και όχι η σερβική μειονότητα στο Κόσοβο, η οποία αρνήθηκε να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, αναφέρει ο βρετανικός τηλεοπτικός σταθμός.
«Οι Σέρβοι του Κοσόβου ανησύχησαν ότι αν ψηφίσουν θα δώσουν νομιμότητα στο ανεξάρτητο κράτος του Κοσόβου» ανέφερε το BBC.
Η βρετανική εφημερίδα “Independent”, σε ανταπόκριση από το Κόσοβο σημειώνει ότι οι δημοτικές εκλογές στιγματίστηκαν από εκστρατεία εκφοβισμού των ψηφοφόρων και ότι φαίνεται πως «το σχέδιο που επιτεύχθηκε με τη διαμεσολάβηση της ΕΕ για ενσωμάτωση των Σέρβων του βορείου Κοσόβου στο υπόλοιπο τμήμα του Κοσόβου, οδεύει προς αποτυχία, μετά την επίθεση μασκοφόρων σε εκλογικό κέντρο στο βορρά, όπου επικρατεί αναρχία».
«Η Σερβία ποτέ δεν αποδέχθηκε την ανεξαρτησία που ανακήρυξε το Κόσοβο το 2008, αλλά για να λάβει το “πράσινο φως” για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, συναίνεσε στις αρχές του έτους να επιτραπεί να διεξαχθούν δημοτικές εκλογές που οργανώνει η Πρίστινα για πρώτη φορά και σε θύλακες στο βόρειο Κόσοβο, όπου οι Σέρβοι είναι πλειοψηφία» τονίζεται στο δημοσίευμα.
Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι το σχέδιο αυτό προσέκρουσε στην αντίσταση πολλών κατοίκων και ότι οι Σέρβοι του Κοσόβου αισθάνονται ότι το Βελιγράδι τους εγκατέλειψε και θεωρούν ότι οι εκλογές αποτελούν σιωπηρή αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.
«Οι λόγοι αντίστασης είναι οικονομικής φύσης επειδή το Βελιγράδι, σύμφωνα με τη συμφωνία των Βρυξελλών, υποσχέθηκε να σταματήσει να χρηματοδοτεί το βόρειο Κόσοβο, όπου η πλειοψηφία των Σέρβων που απασχολείται σε δημόσιες υπηρεσίες λάμβανε μισθούς και από την Πρίστινα και από το Βελιγράδι και σχεδόν κανένας δεν πληρώνει φόρους» υποστηρίζεται στο δημοσίευμα.
«Το λαθρεμπόριο και άλλες μορφές οργανωμένου εγκλήματος συμβάλλουν επιπρόσθετα στην ατμόσφαιρα ανομίας. Η δολοφονία τελωνειακού, μέλους της αποστολής της ΕΕ, εναντίον του οποίου άγνωστοι άνοιξαν πυρ τον Σεπτέμβριο, αποδεικνύει ότι το Κόσοβο και η διεθνής κοινότητα θα αντιμετωπίσουν τεράστια πρόκληση στην προσπάθεια να εδραιώσουν κανονικούς θεσμούς μετά τις εκλογές» αναφέρει.
Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι η αποχή από τις εκλογές αποτελεί καταστροφή για την ΕΕ και το τέλος της συμφωνίας των Βρυξελλών, ενώ άλλοι είναι πεπεισμένοι πως με δεδομένο ότι το Βελιγράδι, η Πρίστινα και η ΕΕ απεγνωσμένα επιθυμούν να δείξουν τις εκλογές ως επιτυχημένες, θα ασκήσουν πιέσεις για να καμφθεί η αντίσταση στο βορρά, τονίζεται στο δημοσίευμα.
Βία, εκφοβισμός και παρατυπίες σε γενικό κλίμα έντασης – με τον τρόπο αυτό περιγράφει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA τις εκλογές στο βόρειο Κόσοβο.
Η ατμόσφαιρα αυτή είναι αποτέλεσμα «ισχυρής έχθρας που επιδεικνύουν εξτρεμιστές και υπερεθνικιστές Σέρβοι έναντι σε οποιασδήποτε μορφής διαλόγου και εξομάλυνσης των σχέσεων με την Πρίστινα», αναφέρει.
Το ANSA σημειώνει ότι η ενσωμάτωση των Σέρβων στο βόρειο Κόσοβο είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία της συμφωνίας Βελιγραδίου – Πρίστινας, αλλά θεωρεί ότι “η πρώτη μεγάλη δοκιμασία στην περιοχή φαίνεται πως απέτυχε, κάτι που επιβεβαιώνει η ισχυρή διεθνοτική σύγκρουση μεταξύ Σέρβων και Αλβανών”.
Το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων AP αναφέρει ότι οι χθεσινές εκλογές αποδεικνύουν ότι η Σερβία δεν κατάφερε να σταματήσει την περιφρόνηση των Σέρβων για το Κόσοβο, κυρίως στο βορρά, όπου αποτελούν πλειοψηφία.