Οι τουρκικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα εις βάρος των δικαστών που αθώωσαν χθες τους κατηγορουμένους στη δίκη για το κίνημα του Γκεζί, λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε εχθρούς του κράτους τους υποστηρικτές περιβαλλοντικών κινημάτων.
Δικαστήριο αθώωσε χθες τον Τούρκο επιχειρηματία και ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά και άλλα οκτώ πρόσωπα που κατηγορούνταν ότι «αποπειράθηκαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση» επειδή είχαν υποστηρίξει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013 που έγιναν γνωστές ως το κίνημα Γκεζί. Ο Καβαλά συνελήφθη και πάλι χθες, μερικές ώρες αργότερα, σχετικά με την φερόμενη εμπλοκή του στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.
Όπως μετέδωσε σήμερα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, το Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων (HSK) εκκίνησε έρευνα για την χθεσινή αθωωτική απόφαση εννέα κατηγορουμένων για να ελέγξει τυχόν σφάλματα στη δικαστική απόφαση.
Νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, σε ομιλία του ενώπιον των βουλευτών του κόμματός του στην Άγκυρα, δήλωσε πως «οποιοσδήποτε περιγράφει τα γεγονότα στο Γκεζί ως ένα αθώο περιβαλλοντικό κίνημα είναι ή ανόητος, ή (συνειδητά) εχθρός αυτής της χώρας και του λαού της».
Επίσης χαρακτήρισε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013 μια «δειλή επίθεση εναντίον του κράτους μας και του έθνους μας, όπως τα στρατιωτικά πραξικοπήματα…όπως επιθέσεις τρομοκρατικών οργανώσεων».
Ενώ ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως σέβεται τη χθεσινή δικαστική απόφαση, σημείωσε πως η «ετυμηγορία για όσους οδήγησαν στο Γκεζί για μας και το λαό μας δεν θα αλλάξει ποτέ».
Η νέα σύλληψη του Καβαλά προκάλεσε διεθνή κριτική, κατάπληξη και απογοήτευση ξένων παρατηρητών, αντιπολιτευόμενων βουλευτών και ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Δεν υπάρχει τρόπος να πιστέψουμε σε οποιαδήποτε πρόοδο στην Τουρκία αν ο εισαγγελέας υπονομεύει κάθε βήμα προς τα μπρος. Πίσω πάλι στην σκοτεινή περίοδο», σχολίασε με tweet του ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, Νάτσο Σάντσες Αμόρ.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είχε ζητήσει τον Δεκέμβριο την άμεση απελευθέρωσή του, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν εύλογες υποψίες ότι διέπραξε κάποιο αδίκημα.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε πως οι νέες κατηγορίες εις βάρος του Καβαλά «δεν είναι υπό καμία έννοια δικαιολογημένες».