Οι αρχές του Σουδάν θα παραδώσουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο τον πρώην πρόεδρο Ομάρ αλ Μπασίρ, ο οποίος διώκεται εδώ και πάνω από μία δεκαετία από για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Νταρφούρ.
Ο 67χρονος Μπασίρ κρατείται σε φυλακή του Χαρτούμ μετά την ανατροπή του από τον στρατό τον περασμένο Απρίλιο. Από το 2009 όμως είναι καταζητούμενος από το ΔΠΔ, που εδρεύει στη Χάγη, για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Νταρφούρ το 2003.
«Εκείνοι που κατηγορήθηκαν από το ΔΠΔ πρέπει να πάνε εκεί», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Μοχάμεντ Χασάν αλ Ταΐσι, ένα μέλος του Ανωτάτου Συμβουλίου που επιβλέπει τη μετάβαση της χώρας προς τη δημοκρατία. «Ο ένας από αυτούς είναι ο αλ Μπασίρ και υπάρχουν και τρεις άλλοι», πρόσθεσε στη συνέχεια, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην πρωτεύουσα του Νότιου Σουδάν, την Τζούμπα.
Τρεις πρώην συνεργάτες του Ομάρ αλ Μπασίρ διώκονται επίσης από το ΔΠΔ: ο πρώην υφυπουργός Εσωτερικών Αχμέντ Χαρούν, ο πρώην υπουργός Άμυνας και Εσωτερικών Αμπντελραχίμ Μοχάμαντ Χουσέιν και ο επικεφαλής της παραστρατιωτικής οργάνωσης Τζαντζαουίντ Άλι Κοσέιμπ.
Ο πρώην πρόεδρος, ο οποίος κατέλαβε πραξικοπηματικά την εξουσία το 1989, αρνείται όλες τις κατηγορίες.
«Συμφωνήσαμε ότι στηρίζουμε πλήρως το ΔΠΔ και ότι οι τέσσερις εγκληματίες πρέπει να του παραδοθούν», συνέχισε ο Ταΐσι, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει το πότε θα γίνει αυτό.
«Ο Μπασίρ και οι άλλοι θα εμφανιστούν στο ΔΠΔ. Αυτή είναι η απόφαση της κυβέρνησης», επιβεβαίωσε ένας εκπρόσωπος του Ανωτάτου Συμβουλίου, ο Φαϊσάλ Μοχάμεντ Σάλεχ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Η ανακοίνωση αυτή έγινε αφού μια αντιπροσωπεία της σουδανικής κυβέρνησης συναντήθηκε με εκπροσώπους ανταρτών στην Τζούμπα. Σύμφωνα με τον Ταΐσι, στο επίκεντρο των συνομιλιών ήταν «η δικαιοσύνη και η συμφιλίωση στο Νταρφούρ» όπου 300.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατομμύρια άλλοι εκτοπίστηκαν από τον πόλεμο, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Οι συνομιλίες κατέληξαν σε μια συμφωνία για την εφαρμογή διάφορων μηχανισμών για την ειρήνευση στην περιοχή αυτή. Μεταξύ άλλων θα συσταθεί και ένα ειδικό δικαστήριο για να ερευνήσει τα εγκλήματα που διαπράχθησαν στο Νταρφούρ.
«Δεν μπορούμε να αποδώσουμε δικαιοσύνη στα θύματα χωρίς να λάβουμε υπόψη τα δεινά τους, είναι η αλήθεια από την οποία δεν γίνεται να ξεφύγουμε», εξήγησε ο Ταΐσι.
Ένας εκπρόσωπος ανταρτικών οργανώσεων του Νταρφούρ, ο Νίμιρ Μοχάμεντ Αμπντουραχμάν, είπε στους δημοσιογράφους ότι στις συνομιλίες αυτές επιτεύχθηκε πρόοδος, «κυρίως στο θέμα της δικαιοσύνης και της συμφιλίωσης». «Συμφωνήσαμε με τη μεταβατική κυβέρνηση του Χαρτούμ να συγκροτηθεί μια κυβέρνηση που θα σέβεται τη δικαιοσύνη και θα τιμωρήσει όλους εκείνους που διέπραξαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», πρόσθεσε.
Η παράδοση του αλ Μπασίρ στο ΔΠΔ ήταν απαίτηση των κατοίκων του Νταρφούρ, των ανταρτικών οργανώσεων της επαρχίας αυτής αλλά επίσης και του λαϊκού κινήματος που τον ανέτρεψε πέρσι από την εξουσία. Τον Δεκέμβριο ο πρώην πρόεδρος καταδικάστηκε από σουδανικό δικαστήριο σε φυλάκιση δύο ετών για την κατηγορία της «διαφθοράς».
Για πολλά χρόνια και παρά το διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του, ο πρώην πρόεδρος πραγματοποιούσε επίσημες επισκέψεις σε πολλές άλλες χώρες, όπως στη Συρία τον Δεκέμβριο του 2018 και στη Ρωσία.