Σχεδόν οι μισοί πρόσφυγες που έφτασαν στη Γερμανία το καλοκαίρι του 2015 έχουν βρει δουλειά, παρά το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς δεν μιλούσαν καν τη γλώσσα, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).
Σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle, αναπαράγει το ερώτημα τι συνέβη με τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που στη μεγάλη προσφυγική κρίση πριν από περίπου 5 χρόνια, βρέθηκαν στη Γερμανία.
Ο απολογισμός είναι θετικός σύμφωνα με τα Μέσα της χώρας: «Ποιος θα το φανταζόταν; Πέντε χρόνια μετά την άφιξή τους στη Γερμανία σχεδόν οι μισοί πρόσφυγες έχουν βρει δουλειά, παρότι πολλοί από αυτούς δεν μιλούσαν καθόλου γερμανικά, ενώ ελάχιστοι διέθεταν επαγγελματική ή ακαδημαϊκή κατάρτιση» αναφέρουν.
Το άρθρο στέκεται και στον ιδιαίτερο ρόλο που διαδραμάτισαν οι γερμανικές επιχειρήσεις.
«Σημαντική βοήθεια προσέφερε η κινητοποίηση πολλών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα σε χειρωνακτικά επαγγέλματα, καθώς και τα μαθήματα για τη γλώσσα και την ενσωμάτωση στη γερμανική κοινωνία, αν και σε όλα αυτά υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης. Ωστόσο, κανείς δεν θα πρέπει να επαναπαύεται σε αυτές τις επιτυχίες» καταλήγει το άρθρο.
«Οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία συνεχίζονται»
Η εφημερίδα Die Welt αναφέρεται στο προσφυγικό και στην κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Όπως επισημαίνει «ο χρόνος πιέζει, γιατί οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία συνεχίζονται. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) από τις αρχές της χρονιάς φθάνουν στα νησιά κάθε μέρα περισσότεροι από 100 μετανάστες, κατά μέσο όρο».
Η γερμανική εφημερίδα κάνει λόγο και για την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά νησιά.
«Πάνω από 41.000 μετανάστες ζουν σήμερα σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω, ενώ οι καταυλισμοί στα νησιά αυτά έχουν κατασκευαστεί για να φιλοξενήσουν συνολικά περίπου 6.200. Ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν επικρίνει επανειλλημμένα την κατάσταση στα νησιά ως απάνθρωπη» αναφέρει.