Μια εκκλησία του Στρατού της Σωτηρίας πυρπολήθηκε σήμερα στη Μομπάσα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κένυας, στην οποία η πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι, από κάποιους που διαδήλωναν διαμαρτυρόμενοι για τον φόνο χθες το βράδυ ενός ριζοσπάστη μουσουλμάνου ιεροκήρυκα, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε από σφαίρα στο στομάχι, δήλωσε επίσης ο αυτόπτης μάρτυρας Σαλίμ Αμπντάλα στο Γαλλικό Πρακτορείο, διευκρινίζοντας ότι ο τραυματίας, ο οποίος είχε «ακατάσχετη αιμορραγία», διακομίστηκε σε νοσοκομείο.

Ο ιερωμένος που σκοτώθηκε χθες το βράδυ, ο σεΐχης Ιμπραχίμ Ισμαήλ, ήταν ο διάδοχος του Άμπουντ Ρόγκο Μοχάμεντ, ενός άλλου ριζοσπάστη μουσουλμάνου ιεροκήρυκα, η δολοφονία του οποίου τον Αύγουστο του 2012 υπό παρόμοιες συνθήκες είχε πυροδοτήσει αιματηρές ταραχές στην Μομπάσα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, τα βίαια επεισόδια σήμερα άρχισαν μετά την προσευχή της Παρασκευής των μουσουλμάνων. Οι διαδηλωτές «πυρπόλησαν την εκκλησία του Στρατού της Σωτηρίας, προσπαθούμε να τους απομακρύνουμε με δακρυγόνα», διευκρίνισε ένας αξιωματούχος της αστυνομίας της Μομπάσα.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πυροσβεστικά οχήματα έχουν κινητοποιηθεί για να σβήσουν την πυρκαγιά, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο σεΐχης Ιμπραχίμ Ισμαήλ σκοτώθηκε, όπως και οι τρεις άνθρωποι που τον συνόδευαν, όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε δέχθηκε επίθεση από οπλισμένους άνδρες.

Ένας άλλος ριζοσπάστης μουσουλμάνος ιεροκήρυκας, ο Αμπουμπακέρ Σαρίφ Άχμεντ, κατηγόρησε την αστυνομία ότι προχώρησε για άλλη μια φορά σε μια “απλά και ξάστερα εκτέλεση”, αυτήν του σεΐχη Ιμπραχίμ Ισμαήλ και των συντρόφων του.

Οι υποστηρικτές του επίσης δολοφονηθέντος ιεροκήρυκα Ρόγκο είχαν διαμαρτυρηθεί έντονα για τον θάνατό του τον Αύγουστο του 2012 και είχαν κατηγορήσει τότε τις δυνάμεις ασφαλείας ότι τον δολοφόνησαν. Οι κενυατικές αρχές είχαν διαψεύσει την κατηγορία αυτή.

(φωτογραφία αρχείου)