Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν θα προεδρεύσει τη Δευτέρα σύσκεψης υψηλόβαθμων αξιωματούχων ασφαλείας έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο συγκρούσεων μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών στη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκαν περισσότεροι από 500 άνθρωποι στη Βηρυτό.
Τουλάχιστον 546 άνθρωποι –διαδηλωτές και μέλη των δυνάμεων της τάξης- τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις το Σάββατο και την Κυριακή στο κέντρο της Βηρυτού, σύμφωνα με τον απολογισμό του λιβανέζικου Ερυθρού Σταυρού και της πολιτικής προστασίας.
Πρόκειται για τις χειρότερες συγκρούσεις που έχουν ξεσπάσει στον Λίβανο από τις 17 Οκτωβρίου, οπότε ξεκίνησαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.
Σήμερα νωρίς το απόγευμα ο Αούν θα προεδρεύσει μιας «συνεδρίασης ασφαλείας» παρουσία των υπουργών Άμυνας και Εσωτερικών, αλλά και υψηλόβαθμων στελεχών της αστυνομίας και του στρατού, σύμφωνα με τον επίσημο λογαριασμό στο Twitter της λιβανέζικης προεδρίας.
Στόχος είναι «να συζητηθούν οι εξελίξεις στον τομέα ασφαλείας και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να διατηρηθεί η σταθερότητα και η ηρεμία στη χώρα», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ANI, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου η αστυνομία έκανε χρήση σφαιρών καλυμμένων με πλαστικό, δακρυγόνων, αλλά και αντλιών νερού εναντίον των διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί σε λεωφόρο που οδηγεί στο κοινοβούλιο. Οι διαδηλωτές απάντησαν με πέτρες, φωτοβολίδες και κροτίδες.
Στη διάρκεια των τριών μηνών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων η οργή των διαδηλωτών έχει αυξηθεί καθώς καταγγέλλουν τους πολιτικούς για αδράνεια: η οικονομική κρίση επιδεινώνεται με μαζικές απολύσεις, επιβολή capital control και μεγάλη υποτίμηση της λιβανέζικης λίρας έναντι του δολαρίου.
Αν και οι κινητοποιήσεις στην αρχή ήταν γενικά ειρηνικές, τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί τα επεισόδια με τους διαδηλωτές να σπάνε κυρίως τράπεζες, βασικό στόχο της οργής τους.
Η κρίση αυτή συνοδεύεται και από πολιτικό αδιέξοδο. Μετά την παραίτηση στα τέλη Οκτωβρίου του πρωθυπουργού Σάαντ αλ Χαρίρι, υπό την πίεση των διαδηλωτών, η κυβέρνησή του που ενεργεί ως υπηρεσιακή κατηγορείται για αδράνεια.
Εξάλλου ο Χάσαν Ντιάμπ, ο οποίο ορίστηκε διάδοχος του Χαρίρι στις 19 Δεκεμβρίου, δεν έχει ακόμη σχηματίσει κυβέρνηση. Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των βασικών κομμάτων καθυστερούν, καθώς κάθε ένα από αυτά προσπαθεί να ενισχύσει την εκπροσώπησή του στη νέα κυβέρνηση.