Την εκταφή των σορών θυμάτων του Εμφυλίου Πολέμου, που βρίσκονται θαμμένα κοντά στον τάφο του πρώην δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο, εξετάζει η Ισπανική κυβέρνηση.
Η σοσιαλιστική κυβέρνηση μελετά εάν είναι δυνατό να ταυτοποιηθούν οι οπαδοί της αριστερής Ρεπουμπλικανικής κυβέρνησης, που ανέτρεψε το 1939 ο Φράνκο, οι οποίοι εκτελέσθηκαν και ετάφησαν στο αμφιλεγόμενο μνημείο της Κοιλάδας των Πεσόντων. Η οποιαδήποτε κίνηση για την εκταφή τους αναμένεται να συναντήσει την αντίδραση της δεξιάς αντιπολίτευσης.
«Δεν εκταφιάζουμε, ούτε μετακινούμε τίποτε προς ώρας, απλώς κάνουμε μία οπτική μελέτη. Στόχος μας είναι να ικανοποιήσουμε το θέλημα των οικογενειών που θέλουν να πάρουν τις σορούς (των συγγενών τους από το μνημείο)», πρόσθεσε η ίδια κυβερνητική πηγή.
Η κυβέρνηση της Ισπανίας ασκεί πιέσεις για την επιτάχυνση των ερευνών για τον εντοπισμό των 100.000 νεκρών και αγνοουμένων του Εμφυλίου (1936-39), που βρίσκονται σε εκατοντάδες εγκατεσπαρμένους ομαδικούς τάφους σε όλη τη χώρα. Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση πως χειραγωγεί το ευαίσθητο τούτο θέμα για να διαβουκολήσει την κοινή γνώμη μακριά από τα επιτακτικά κοινωνικά προβλήματα της χώρας και την οικονομική κρίση.
Στην Κοιλάδα των Πεσόντων, που περιλαμβάνει έναν γιγάντιο Σταυρό ύψους 150 μ., μία βασιλική, ένα μοναστήρι και παρεκκλήσια, βρίσκονται οι σοροί 30.000 νεκρών στρατιωτών από αμφότερες τις εμπόλεμες πλευρές και ανηγέρθη υπό του Φράνκο προς τιμήν των πεσόντων στον πόλεμο.
Ο ίδιος ο Φράνκο έχει ταφεί στο ίδιο σημείο, όπως και ο ιδρυτής της περιώνυμης Φάλαγγας Χοσέ Αντόνιο Πρίμο ντε Ριβέρα και τα τελευταία χρόνια αποτελεί σημείο συνάντησης για τους νοσταλγούς της δικτατορίας.
Οι σοροί των Ρεπουμπλικανών στρατιωτών είχαν εκταφεί, δίχως τη συναίνεση των οικογενειών τους, για να ταφούν στον χώρο του μνημείου, το οποίο κατασκεύασαν πολιτικοί κρατούμενοι και Ρεπουμπλικανοί αιχμάλωτοι έως την αποπεράτωσή του, το 1958.