Στο κόκκινο παραμένει η ένταση στις σχέσεις Ιράν – ΗΠΑ μετά τον φόνο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη από αμερικανικό πλήγμα. Το κοινοβούλιο του Ιράν υιοθέτησε σήμερα εκτάκτως νομοσχέδιο το οποίο χαρακτηρίζει «τρομοκρατική οργάνωση» το σύνολο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.
Οι Ιρανοί βουλευτές τροποποίησαν πρόσφατο νόμο που χαρακτήριζε «τρομοκρατική οργάνωση» τις αμερικανικές δυνάμεις που είναι ανεπτυγμένες από το Κέρας της Αφρικής ως την κεντρική Ασία και τη Μέση Ανατολή.
Το νέο νομοσχέδιο επεκτείνει τον χαρακτηρισμό αυτόν στο Πεντάγωνο, σε όλες τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις και σε όλα τα πρόσωπα που ενεπλάκησαν στον φόνο του Σουλεϊμανί.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέρριψε το αίτημα να χορηγήσει βίζα στον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, τον Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, η οποία θα του επέτρεπε να πάρει μέρος σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που θα διεξαχθεί μεθαύριο Πέμπτη, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η απόφαση ακολουθεί την κατακόρυφη αύξηση της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες, μετά τον αμερικανικό αεροπορικό βομβαρδισμό στη Βαγδάτη που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ιρανός υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί, διοικητής της Δύναμης Αλ Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης, την Παρασκευή.
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει αρχίσει να προετοιμάζει κυρώσεις σε βάρος του Ιράκ
Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη αρχίσει να καταρτίζει τις κυρώσεις που θα επιβάλλει στη Βαγδάτη εξαιτίας της απόφασης του ιρακινού κοινοβουλίου με την οποία απαίτησε να αποχωρήσουν από τη χώρα όλα τα ξένα στρατεύματα, έγραψε η εφημερίδα The Washington Post, επικαλούμενη αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Τη Δευτέρα, ο Τραμπ απείλησε να επιβάλλει στο Ιράκ «κυρώσεις που δεν θα έχουν ξαναδεί ποτέ» και θα κάνουν εκείνες που εφαρμόζονται σε βάρος του Ιράν να μοιάζουν «χαλαρές» εάν η Βαγδάτη ζητήσει να αποχωρήσουν τα αμερικανικά στρατεύματα, ενώ τόνισε πως δεν θα εγκρίνει τέτοια κίνηση αν πρώτα δεν «αποζημιωθούν» οι ΗΠΑ για την κατασκευή μιας βάσης η οποία τους στοίχισε «πολλά δισεκατομμύρια» δολάρια.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Πόουστ, ο Λευκός Οίκος και το υπουργείο Οικονομικών θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο όσον αφορά τις κυρώσεις αυτές. Πάντως, η εφημερίδα προσθέτει ότι δεν έχει ακόμη ληφθεί οριστική απόφαση.
Η σχέση Ουάσινγκτον-Βαγδάτης βρίσκεται σε κρίση την Παρασκευή, όταν διεξήχθη ο αμερικανικός αεροπορικός βομβαρδισμός στη Βαγδάτη που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν ο ιρανός υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί, ο Ιρακινός Αμπού Μάχντι αλ Μουχάντις, ηγετικό στέλεχος σιιτικής παραστρατιωτικής οργάνωσης, και άλλοι τουλάχιστον έξι άνθρωποι.
Το Βερολίνο αποσύρει μέρος των στρατιωτών του που σταθμεύουν στο Ιράκ
Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα την αποχώρηση μέρους των στρατιωτών τους, που σταθμεύουν αυτή τη στιγμή στο Ιράκ για αποστολές εκπαίδευσης, και τη μεταφορά τους στην Ιορδανία και το Κουβέιτ εξαιτίας των εντάσεων στην περιοχή.
Το γερμανικό απόσπασμα, που περιλαμβάνει περίπου τριάντα στρατιωτικούς οι οποίοι έχουν τη βάση τους στη Βαγδάτη και στο Τάτζι, βόρεια της ιρακινής πρωτεύουσας, θα «μειωθεί προσωρινά» και στρατιώτες θα μεταφερθούν στο γειτονικό Κουβέιτ και στην Ιορδανία, ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.
Αυτή η μετακίνηση στρατευμάτων «θα αρχίσει προσεχώς», δήλωσε ο εκπρόσωπος χωρίς να κάνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα ούτε για τον ακριβή αριθμό των στρατιωτών που θα μετακινηθούν.