Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε την Κυριακή πως η συμφωνία για την καταστροφή των χημικών όπλων στη Συρία αποτελεί «ένα σημαντικό σταθμό, αλλά όχι την κατάληξη», υπογραμμίζοντας πως η επιλογή μιας στρατιωτικής επέμβασης παραμένει στο τραπέζι.
Ένα ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο το συριακό χημικό οπλοστάσιο, που συμφωνήθηκε επί της αρχής το Σάββατο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, μπορεί να ψηφιστεί «μέχρι το τέλος της εβδομάδας» αυτής, πρόσθεσε ο γάλλος πρόεδρος, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι TF1.
«Θεωρώ πως είναι ένας σημαντικός σταθμός, αλλά όχι η κατάληξη», είπε, σχολιάζοντας τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Γενεύη από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.
Ο Ολάντ υπενθύμισε πως θα δεχθεί τη Δευτέρα τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, το βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ, καθώς και τον επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς. «Θα διαμορφώσουμε το προσεχές ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη ρωσο-αμερικανική συμφωνία», είπε.
Την ίδια στιγμή, η στρατιωτική επιλογή πρέπει να παραμείνει, είπε ο Ολάντ. «Η στρατιωτική επιλογή πρέπει να παραμείνει, αν όχι δεν θα υπάρξει ο εξαναγκασμός», επέμεινε, καταφεύγοντας σε μια γλώσσα παρόμοια με αυτή που χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια της ημέρας ο Τζον Κέρι. Πρέπει επίσης «να προβλέψουμε την πιθανότητα κυρώσεων σε περίπτωση μη εφαρμογής της συμφωνίας», έκρινε ο Ολάντ.
Όσον αφορά το μέλλον της Συρίας, επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του για μία «πολιτική λύση». Πρέπει επίσης να είμαστε «βέβαιοι πως εκείνοι που θα επιφορτιστούν με τη μετάβαση θα είναι αληθινοί δημοκράτες. Να προσέξουμε να μην εγκατασταθούν εκείνοι τους οποίους θεωρούμε εξίσου επικίνδυνους με τον (σύρο πρόεδρο) Μπασάρ αλ Άσαντ εφόσον και οι δύο, ο Μπασάρ αλ Άσαντ και οι τζιχαντιστές, είναι σφαγείς».
«Η Γαλλία είναι ένα κυρίαρχο έθνος, κι εγώ δεν εξαρτώμαι από οποιαδήποτε χώρα, ούτε για το Μαλί, ούτε για τη Συρία. Εμπλέκω ή δεν εμπλέκω τη Γαλλία όταν θεωρώ πως διακυβεύονται ουσιώδη συμφέροντα», είπε ο Ολάντ, αναφερόμενος εμμέσως στις επικρίσεις σύμφωνα με τις οποίες το Παρίσι σύρεται από τις ΗΠΑ στο συριακό φάκελο.
Η Γαλλία είναι η μοναδική δυτική και ευρωπαϊκή χώρα που έχει δηλώσει τη βούλησή της να συμμετάσχει σε μια στρατιωτική επίθεση εναντίον του συριακού καθεστώτος αν αποφασιστεί κάτι τέτοιο από τις ΗΠΑ.