Σε ηλικία μόλις 23 ετών, είναι επίσημα η νεότερη βουλευτής του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και αποφασισμένη να αλλάξει πολλές εδραιωμένες παραδόσεις στο Κοινοβούλιο. «Πολλά πρέπει να αλλάξουν εδώ» λέει «αλλά για αυτό είμαστε εδώ».
Η Νάντια Γουίτομ από την παράταξη των Εργατικών εξελέγη στην περιφέρεια του Νότινγκχαμ Ιστ. Γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μία από τις φτωχότερες περιοχές του Νότιγχαμ και ως κόρη μεταναστών της εργατικής τάξης, βίωσε τον καταστροφικό αντίκτυπο των περικοπών των Τόρις.
Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο και εργάστηκε σε υποθέσεις εγκλημάτων μίσους σε μια εποχή που στο Νότιγχαμ καταγράφηκε αύξηση των ρατσιστικών επιθέσεων λίγο μετά τα αποτελέσματα του Brexit.
«Ούσα νεαρή γυναίκα χρώματος της εργατικής τάξης, ξέρω τι είναι να ζεις κάτω από μια σκληρή δεξιά κυβέρνηση και να βιώνεις φανατισμό και προκαταλήψεις» ανέφερε στο dazzedigital, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό πρακτορείο Ειδήσεων.
Βλέποντας την περιοχή της να καταστρέφεται από τη λιτότητα, η Νάντια Γουίτομ λέει ότι κυριεύτηκε από θυμό και σχεδόν «έπεσε σε απογοήτευση». Αποφάσισε όμως αντ’ αυτού να πολεμήσει, πρώτα με την εκστρατεία εναντίον του «φόρου της κρεβατοκάμαρας» όταν ανακοινώθηκε πριν από επτά χρόνια και τελικά επέλεξε να διεκδικήσει βουλευτική έδρα.
«Θέλω να αξιοποιήσω την επιρροή μου για να ενισχύσω τις φωνές άλλων ανθρώπων, ειδικά ανθρώπων που είναι πιο περιθωριοποιημένοι από μένα» αναφέρει.
Για να στηρίξει τους κατοίκους του Νότιγχαμ η Γουίτομ έχει δεσμευτεί να δωρίσει πάνω από τη μισή βουλευτική αποζημίωση, των 79.468 αγγλικών λιρών για φιλανθρωπικούς σκοπούς, που σημαίνει ότι θα κρατήσει μία μέση αμοιβή 35.000 αγγλικών λιρών. Είναι μια απόφαση που προσέκρουσε σε αντιδράσεις βουλευτών.
Η Γουίτομ όμως αναφέρει ότι δεν περιμένει από τους βουλευτές να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.
Για να αντιμετωπίσει την ήττα των Εργατικών, η Νάντια Γουίτομ επικεντρώνει την ενέργειά της στο καθήκον, το οποίο είναι να «ανοικοδομήσουμε την αντίσταση και την αλληλεγγύη». «Η περίοδος του πένθους έχει τελειώσει» δηλώνει ξεκάθαρα. «Οι Τόρις θα συνεχίσουν να καταστρέφουν τη ζωή των ανθρώπων όπως έχουν κάνει τα τελευταία δέκα χρόνια. Η υποχώρηση δεν είναι επιλογή» τονίζει.