Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ελπίζουν να μπορέσουν να μεταβούν σύντομα στη Συρία για να ερευνήσουν τις καταγγελίες για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και άλλες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, δήλωσε η Κάρλα ντελ Πόντε, μέλος της επιτροπής έρευνας του ΟΗΕ για τη Συρία.

Η Ντελ Πόντε δεν διευκρίνισε πότε θα γίνει η επίσκεψη αυτή, όμως σημείωσε ότι θα πραγματοποιηθεί είτε υπάρξει στρατιωτική επέμβαση στη Συρία είτε όχι.

«Είμαστε σε επαφή με τις συριακές αρχές και βρισκόμαστε σε καλό δρόμο», δήλωσε η Ντελ Πόντε στους δημοσιογράφους, επισημαίνοντας ότι οι συνθήκες θα πρέπει να είναι κατάλληλες ώστε η ομάδα να μπορέσει να εργαστεί.

Η απόρρητη λίστα της επιτροπής που περιλαμβάνει φερόμενους σύρους εγκληματίες πολέμου «μεγαλώνει», σημείωσε η ίδια, χωρίς όμως να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Εξάλλου η Ντελ Πόντε επεσήμανε ότι και οι δύο πλευρές, τόσο η συριακή κυβέρνηση όσο και οι αντάρτες, έχουν διαπράξει φοβερά εγκλήματα.

«Δεν υπάρχουν καλοί σε αυτή την περίπτωση, είναι όλοι κακοί. Αυτό σημαίνει ότι τα εγκλήματα των κυβερνητικών δυνάμεων και των μη κυβερνητικών, δηλαδή των ανταρτών, είναι εξίσου σοβαρά και ειδεχθή. Θάνατοι, βασανιστήρια, δεν έχω δει τέτοιες μεθόδους βασανιστηρίων που βλέπω τώρα στη Συρία ούτε στα Βαλκάνια», υπογράμμισε η ίδια.

Εξάλλου η Ντελ Πόντε άφησε να εννοηθεί ότι οι ξένες δυνάμεις που παρέχουν όπλα σε οποιαδήποτε από τις δύο πλευρές θα μπορούσαν να βρεθούν υπόλογες. «Όσοι προσφέρουν όπλα (είτε στην κυβέρνηση είτε στους αντάρτες), γνωρίζοντας ότι αυτά ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου ή εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, ενδέχεται να βρεθούν επίσης υπόλογοι», είπε χαρακτηριστικά.

Η επιτροπή έρευνας του ΟΗΕ είναι μια ανεξάρτητη ομάδα του οργανισμού, της οποίας ηγείται ο βραζιλιάνος Πάουλου Πινιέιρου και η οποία συστάθηκε πριν δύο χρόνια. Μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να διεξάγει έρευνες στη Συρία και βασίζει τις εκθέσεις της σε συνεντεύξεις σύρων προσφύγων και λιποτακτών.

Η πιο πρόσφατη έκθεση της επιτροπής, που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Ιούνιο, ανέφερε ότι υπάρχουν «βάσιμες υποψίες» πως έγινε περιορισμένη χρήση χημικών όπλων και προσέθετε ότι οι περισσότερες μαρτυρίες κάνουν λόγο για χρήση των όπλων αυτών από τις κυβερνητικές δυνάμεις.