Η δημοσιογράφος από τις Φιλιππίνες Μαρία Ρέσα, που τιμήθηκε το 2018 από το περιοδικό Time, δεσμεύθηκε σήμερα ότι δεν θα σιωπήσει λίγο πριν την έναρξη της δίκη της για δυσφήμηση εξαιτίας, όπως καταγγέλλουν οι υποστηρικτές της, των επικρίσεών της εναντίον του προέδρου Ροντρίγο Ντουτέρτε.

Η Ρέσα, διευθύντρια του ειδησεογραφικού ιστότοπου Rappler, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε πολλά χρόνια κάθειρξη, αν κριθεί ένοχη για τις κατηγορίες που τη βαρύνουν βάσει της νομοθεσίας περί δυσφήμησης μέσω του Διαδικτύου.

Η δημοσιογράφος έχει γράψει πολλά άρθρα που επικρίνουν την πολιτική της κυβέρνησης του προέδρου Ντουτέρτε, περιλαμβανομένης της εκστρατείας του με στόχο την καταπολέμηση των ναρκωτικών στη διάρκεια της οποίας έχουν σκοτωθεί χιλιάδες άνθρωποι και η οποία ενδέχεται, σύμφωνα με τους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να αποτελεί έγκλημα πολέμου.

«Κινδυνεύω με 12 χρόνια κάθειρξη, τη βαρύτερη ποινή», δήλωσε η Ρέσα στους δημοσιογράφους έξω από το κτίριο των δικαστηρίων. «Μπορούμε να διακρίνουμε τα πολιτικά σχέδια που έχουν στόχο να κάνουν το Rappler να σιωπήσει. Όμως δεν θα το κάνουμε», τόνισε.

 

Η Ρέσα, που επιλέχθηκε για πρόσωπο του 2018 από το περιοδικό Time μαζί με άλλους δημοσιογράφους, κατηγορείται για πολλά αδικήματα σε σχέση με δημοσιεύματα στο Rappler, γεγονός που κάνει πολλούς να εκτιμούν ότι οι αρχές την έχουν βάλει στο στόχαστρο εξαιτίας του έργου της.

Η πιο πρόσφατη δίκη της αφορά ένα άρθρο του ιστότοπου το οποίο δημοσιεύθηκε το 2012 και αναφερόταν στους δεσμούς μεταξύ ενός επιχειρηματία και του τότε προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου των Φιλιππίνων.

Η πρώτη μήνυση του επιχειρηματία εναντίον του Rappler απορρίφθηκε το 2017, όμως στη συνέχεια η υπόθεση παραπέμφθηκε στην εισαγγελία.

Η Ρέσα κατηγορείται βάσει ενός αμφιλεγόμενου νόμου για τα κυβερνοεγκλήματα, ο οποίος τιμωρεί τη δυσφήμηση προσώπων μέσω του Διαδικτύου, όπως και την παρενόχληση και την παιδική πορνογραφία.

Η κυβέρνηση των Φιλιππίνων έχει ανακοινώσει επανειλημμένα ότι η υπόθεση δεν είναι πολιτική και τονίζει ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου.

Ωστόσο ο πρόεδρος Ντουτέρτε έχει βάλει πολλές φορές στο στόχαστρό του τον ιστότοπο Rappler, δεν επιτρέπει στους δημοσιογράφους του να καλύπτουν εκδηλώσεις της κυβέρνησης και έχει απαγορεύσει στα κυβερνητικά στελέχη να δίνουν συνεντεύξεις σε αυτόν.

Η οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα έχει κατατάξει τις Φιλιππίνες στην 134η θέση του καταλόγου της για την ελευθερία του λόγου παγκοσμίως, στον οποίο περιλαμβάνονται συνολικά 178 χώρες.

Οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν στον ιστότοπό τους «μια παράλογη εκστρατεία δικαστικής παρενόχλησης εναντίον του Rappler και της ιδρύτριάς του Μαρία Ρέσα».