«Εάν ο Μπαράκ Ομπάμα αποφασίσει να επιτεθεί στο συριακό καθεστώς, για πρώτη φορά στην ιστορία οι ΗΠΑ θα βρίσκονται στην ίδια πλευρά με την Αλ Κάιντα», γράφει ο Robert Fisk, ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας «The independent» στη Μέση Ανατολή για τριάντα χρόνια.
«Οι άνθρωποι που σκότωσαν χιλιάδες την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 θα πολεμούν στο πλευρό του ίδιου του έθνους του οποίου τους αθώους δολοφόνησαν τόσο άγρια πριν από 12 χρόνια. Τι επίτευγμα για τον Ομπάμα, τον Κάμερον, τον Ολάντ και τους υπόλοιπους πολέμαρχους- μινιατούρες», γράφει ο Fisk.
Σημειωτέον, το άρθρο του δημοσιεύτηκε στις 27 του μήνα, πριν την καταψήφιση από το βρετανικό κοινοβούλιο της πρότασης Κάμερον για ανάμειξη της χώρας σε πιθανές στρατιωτικές επεμβάσεις στη Συρία.
«Αυτό ασφαλώς δεν θα το διατυμπανίσουν ούτε το Πεντάγωνο ούτε ο Λευκός Οίκος, ούτε η Αλ Κάιντα, υποθέτω- παρότι και οι δύο προσπαθούν να εξοντώσουν τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ. Το ίδιο και το μέτωπο Νούσρα, ένα από τα παρακλάδια της Αλ Κάιντα», συμπληρώνει ο Fisk.
«Υπάρχουν ωστόσο και κάποιες ειρωνείες. Την ώρα που οι Αμερικανοί πλήττουν την Αλ Κάιντα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Υεμένη και το Πακιστάν- μαζί με τους πολίτες, βέβαια- θα τους παρέχουν υλική βοήθεια στη Συρία χτυπώντας τους εχθρούς της. Μπορείτε να ποντάρετε το τελευταίο σας δολάριο στο ότι ο ένας στόχος που δεν τα χτυπήσουν οι Αμερικανοί στη Συρία θα είναι η Αλ Κάιντα ή το μέτωπο Νούσρα.
«Και ο πρωθυπουργός μας θα επικροτήσει ό,τι κάνουν οι Αμερικανοί, θα γίνει με τον τρόπο αυτό σύμμαχος με την Αλ Κάιντα, της οποίας οι βόμβες στο Λονδίνο ίσως του διαφεύγουν», προσθέτει ο Fiks παραλληλίζοντας τον κοινό λόγο Κάμερον και Ομπάμα με αυτόν των Μπους και Μπλε δέκα χρόνια πριν.
«Λένε πως θα είναι ένα σύντομο χτύπημα αυτό στη Συρία, μία-δυο μέρες. Αυτό θέλει να πιστεύει ο Ομπάμα. Αλλά σκεφτείτε το Ιράν. Σκεφτείτε τη Χεζμπολάχ. Υποψιάζομαι, εάν ο Ομπάμα όντως προχωρήσει, πως αυτό το χτύπημα θα έχει συνέχεια», καταλήγει ο Fisk.