Τουλάχιστον 3.700 πυροσβέστες έχουν ριχτεί στη μάχη στη μεγάλη φωτιά που μαίνεται στο Εθνικό Πάρκο Yosemite στην Καλιφόρνια. Σύμφωνα με τον επικεφαλής των επιχειρήσεων Glen Stratton, σταδιακά κερδίζεται έδαφος καθώς εκτιμάται πως σε ποσοστό 20% η φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο.
Η φωτιά έχει επεκταθεί πλέον σε μία περιοχή 600 τετραγωνικών χιλιομέτρων ενώ στάχτες πέφτουν πλέον σε μία από τις βασικές δεξαμενές που τροφοδοτεί με νερό και υδροηλεκτρική ενέργεια το Σαν Φρανσίσκο, χιλιάδες κατοικίες απειλούνται στην περιοχή, καθώς και ορισμένες από τις γιγάντιες σεκόγιες της Καλιφόρνιας.
Οι αρχές της πόλης του Σαν Φρανσίσκο ανακοίνωσαν ότι μεταφέρουν το νερό της κύριας δεξαμενής σε χαμηλότερες δεξαμενές και ελέγχουν τα αποθέματα του νερού για να προλάβουν ενδεχόμενη μόλυνση.
Η στάχτη πέφτει σαν χιόνι στη δεξαμενή που εξασφαλίζει το 85% της υδροδότησης της πόλης, ωστόσο, σύμφωνα με τις αρχές, η ποιότητα του νερού παραμένει καλή.
Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας κήρυξε το Σαν Φρανσίσκο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς η φωτιά, που βρίσκεται σε απόσταση 220 χιλιομέτρων, απειλεί και τις γραμμές της ηλεκτροδότησης της μεγαλούπολης των 2,6 εκατομμυρίων κατοίκων.
Δύο από τους τρεις υδροηλεκτρικούς σταθμούς που τροφοδοτούν με ηλεκτρικό ρεύμα το Σαν Φρανσίσκο έχουν κλείσει αναγκάζοντας την Επιτροπή Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας της πόλης να αγοράζει ρεύμα από την ανοικτή αγορά.
Η πυρκαγιά κατακαίει τις παρυφές του Εθνικού Πάρκου Yosemiti, αλλά βρίσκεται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τις κεντρικές τουριστικές περιοχές, που προσελκύουν 15.000 τουρίστες ημερησίως το κακοκαίρι. Οι αρχές του Πάρκου δηλώνουν ότι δεν σχεδιάζουν να το κλείσουν για τους επισκέπτες.
Η πυρκαγιά ονομάστηκε «Rim Fire» και είναι η 13η σε μέγεθος καταστροφική πυρκαγιά που γνώρισε η Καλιφόρνια από το 1932.
Την ώρα που οι πυροσβέστες παλεύουν με τις φλόγες, οι βιολόγοι έχουν ήδη αρχίσει να μελετούν τις επιπτώσεις της φωτιάς στην άγρια ζωή. Οι ειδικοί είναι αισιόδοξοι για τα ελάφια, εκτιμώντας πως δεν βρίσκονται στη ζώνη κινδύνου, ενώ εντόπισαν χελώνες του νερού σε έκταση που είχε καεί. Όσες επιβίωσαν είχαν στριμωχτεί σε ένα σημείο όπου κάπως είχε παραμείνει λίγο νερό.
«Ελπίζουμε να καταφέρουμε να τους μεταφέρουμε νερό εκεί και να φέρουμε κάποιους θάμνους για να τους προσφέρουμε κάλυψη», είπε στο Fox News ο βιολόγος Crispin Holland.
Οι βιολόγοι προσπαθούν να εντοπίσουν και τουλάχιστον τέσσερις φωλιές αετών στην καμένη περιοχή.
Η πυρκαγιά ξέσπασε στις 17 Αυγούστου και μαίνεται με σύμμαχο τους ισχυρούς ανέμους και την ξηρή ατμόσφαιρα. Αυτό που την προκάλεσε δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί.
Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο