«Απολύτως ανοησίες» να υπαινίσσεται κανείς ότι δεν παίρνει σοβαρά τον Ντόναλντ Τραμπ, τόνισε ο Μπόρις Τζόνσον μέσω σημερινών του δηλώσεων, έπειτα από βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας, στο οποίο εμφανίζεται ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης, μαζί με άλλους ηγέτες, να σχολιάζουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ.
Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας καταγράφηκε σε βίντεο να συζητά με τον Καναδό ομόλογό του, Τζάστιν Τριντό, τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, και τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε, στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, χθες το βράδυ. Ο πρωθυπουργός του Καναδά φαίνεται να περιγράφει την έκπληξη που ένιωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι με τις επιδόσεις του Τραμπ σε μια συνέντευξη Τύπου νωρίτερα.
Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο ίδιος, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, εάν δεν παίρνει σοβαρά τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο Τζόνσον απάντησε: «Αυτά είναι απολύτως ανοησίες και δεν ξέρω από πού προήλθαν».
Σε ερώτηση που του τέθηκε εάν οι ηγέτες σχολίαζαν τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν γνωρίζει σε τι αναφέρονται.
Επίσης, ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι η απόφαση της Μεγάλης Βρετανίας, εάν θα επιτρέψει στη Huawei να διαδραματίσει έναν ρόλο στην οικοδόμηση δικτύων τηλεπικοινωνιών 5G, θα βασιστεί στη διασφάλιση της εθνικής ασφαλείας και της συνεργασίας με τη συμμαχία υπηρεσιών πληροφοριών Five Eyes, της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ.
«Σχετικά με τη Huawei και το 5G, δεν θέλω αυτή η χώρα να είναι εχθρικά διακείμενη, χωρίς να χρειάζεται, στις επενδύσεις από το εξωτερικό» είπε ο Τζόνσον σε δημοσιογράφους. Και συμπλήρωσε: «Από την άλλη, δεν μπορούμε να προκαταλάβουμε θέματα ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλειά μας».
«Ούτε μπορούμε να προκαταλάβουμε τη δυνατότητά μας να συνεργαστούμε με άλλους εταίρους ασφαλείας της συμμαχίας Five Eyes και αυτό θα είναι το βασικό κριτήριο που θα κρίνει την απόφασή μας για τη Huawei», επισήμανε στη συνέχεια ο Τζόνσον.
Αναφορικά με το θέμα του Ιράν, ο Μπόρις Τζόνσον διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι διαδηλώσεις στο Ιράν αποτελούν ένδειξη μιας «πραγματικής λαϊκής δυσαρέσκειας» προς τους ηγέτες της χώρας.
Οι αναταραχές στο Ιράν ξεκίνησαν στα μέσα Νοεμβρίου με αφορμή την αύξηση της τιμής της βενζίνης, όμως σύντομα απέκτησαν πολιτικό χαρακτήρα, με τους διαδηλωτές να αξιώνουν την απομάκρυνση των ηγετών της χώρας στις πλέον πολύνεκρες αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις από την Ισλαμική Επανάσταση το 1979.
«Η αίσθησή μου είναι ότι δεν αφορά μονάχα τις τιμές των καυσίμων, είναι μια ένδειξη της πραγματικής λαϊκής δυσαρέσκειας με το καθεστώς και ειλικρινά δεν εκπλήσσομαι καθόλου», υπογράμμισε ο Μπόρις Τζόνσον.