Την δέσμευσή του να συνεχίσει την προσπάθειά του «προκειμένου να επιτευχθούν συνθήκες αναφοράς που θα χρησιμεύσουν ως σημείο εκκίνησης συναίνεσης για σταδιακές, ουσιαστικές και προσανατολισμένες σε αποτέλεσμα διαπραγματεύσεις με την συντομότερη δυνατή ευκαιρία» και να διερευνήσει με τις δύο πλευρές και τις εγγυήτριες δυνάμεις την δυνατότητα σύγκλησης άτυπης συνάντησης «πέντε συν τα Ηνωμένα Έθνη» σε κατάλληλο στάδιο, εκφράζει σε δήλωσή του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, μετά το τέλος της άτυπης τριμερούς συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στο Βερολίνο.
Ο κ. Γκουτέρες, στην δήλωσή του, κάνει λόγο για «επικεντρωμένες και ειλικρινείς» συνομιλίες και επισημαίνει ότι οι δύο ηγέτες καλωσόρισαν την δέσμευσή του και επαναβεβαίωσαν την προσήλωσή τους και την αποφασιστικότητά τους να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός στην βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως τίθεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
«Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης και ο Ελληνοκύπριος ηγέτης, ωθούμενοι από την αίσθηση του κατεπείγοντος, συμφώνησαν ότι η εξεύρεση μιας συνολικής και διαρκούς λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα στο προβλεπτό μέλλον είναι υψίστης σημασίας για το μέλλον και την ευημερία και των δύο κοινοτήτων και ότι το στάτους κβο δεν είναι βιώσιμο», τονίζει ο ΓΓ και, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, προσθέτει ότι οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στο Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014, τις προηγούμενες συγκλίσεις και το πλαίσιο των έξι σημείων με στόχο την επίτευξη μιας στρατηγικής συμφωνίας, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για μια συνολική συμφωνία.
«Ενόψει αυτών των συνομιλιών, συμφώνησα να παρατείνω τις προσπάθειες προκειμένου να επιτευχθούν συνθήκες αναφοράς που θα χρησιμεύσουν ως σημείο εκκίνησης συναίνεσης για σταδιακές, ουσιαστικές και προσανατολισμένες σε αποτέλεσμα διαπραγματεύσεις με την συντομότερη δυνατή ευκαιρία. Υπό αυτό το πρίσμα, δεσμεύθηκα να διερευνήσω με τον τουρκοκύπριο ηγέτη και τον ελληνοκύπριο ηγέτη και με τις εγγυήτριες δυνάμεις την δυνατότητα να συγκληθεί μια άτυπη συνάντηση πέντε συν ΟΗΕ σε κατάλληλο στάδιο. Αναγνωρίζεται ότι αυτή η φορά πρέπει να είναι διαφορετική», τονίζει ο κ. Γκουτέρες, ο οποίος στην ανακοίνωσή του ευχαριστεί την γερμανική κυβέρνηση για την διευκόλυνση της συνάντησης.