Η κυβέρνηση της Ιταλίας συμφώνησε αργά χθες βράδυ να δεχθεί στο έδαφός της 102 επίδοξους μετανάστες οι οποίοι επιβαίνουν σε ένα δεξαμενόπλοιο αφού οι αρχές της Μάλτας αρνήθηκαν επανειλημμένα να τους δεχθούν για τρεις ημέρες.
Οι επίδοξοι μετανάστες, στην πλειονότητά τους από τη βόρεια Αφρική –μεταξύ τους είναι τέσσερις έγκυες, μια τραυματισμένη γυναίκα και ένα μωρό πέντε μηνών–, είχαν διασωθεί τη νύχτα της Κυριακής από το δεξαμενόπλοιο Salamis, ένα πλοίο νηολογημένο στη Λιβερία 39 χλμ. ανοικτά των ακτών της Λιβύης. Το πλοίο κατευθύνθηκε στην Μάλτα, αλλά η κυβέρνηση της χώρας αρνήθηκε να επιτρέψει στο πλοίο να εισέλθει στα χωρικά της ύδατα.
Ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ απέρριψε τις εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιτρέψει να εισέλθουν οι μετανάστες στη χώρα, θεωρώντας ότι δεν επρόκειτο για κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Πρόσθεσε ότι ο πλοίαρχος του δεξαμενόπλοιου αγνόησε τις εντολές του λιμενικού σώματος της Μάλτας να ανακρούσει πρύμνα και να κατευθυνθεί στη Λιβύη.
Νωρίτερα σήμερα, η κυβέρνηση της Μάλτας ανακοίνωσε ότι η Ιταλία συμφώνησε να δεχθεί τους μετανάστες και ότι το δεξαμενόπλοιο κατευθυνόταν στις Συρακούσες, στις ακτές της Σικελίας. Ο Μουσκάτ ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα για την απόφαση αυτή εκτιμώντας ότι θα «ενισχύσει περαιτέρω τις καλές σχέσεις των δύο χωρών». Ακόμη, ο Μουσκάτ υποστήριξε ότι με την «ισχυρή, συνεκτική και νόμιμη» στάση της, η Μάλτα «έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα».
Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από διαβουλεύσεις ανάμεσα στις ιταλικές, τις μαλτέζικες και τις ελληνικές αρχές, ανέφερε η Βαλέτα σε ανακοίνωσή της.
Ο Φρεντρίκ Βενσάν, εκπρόσωπος της Κομισιόν, εξέφρασε ικανοποίηση. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει την απόφαση των ιταλικών αρχών», είπε ο Βενσάν κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Χθες η επίτροπος της ΕΕ αρμόδια για Εσωτερικά Θέματα Σεσίλια Μάλμστρεμ είχε ζητήσει έντονα από την Μάλτα να δεχθεί τους μετανάστες, εκτιμώντας ότι το γεγονός πως ζήτησε από τον πλοίαρχο του Σαλαμίς να αλλάξει πορεία και να πλεύσει προς Λιβύη αντίκειται στο διεθνές δίκαιο.
Σήμερα η Μάλμστρεμ ευχαρίστησε με ένα μήνυμά της στο Twitter την Ιταλία για την υποδοχή των μεταναστών αυτών, ενώ και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) χαιρέτισε επίσης την εξεύρεση λύσης.