Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι η επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, την ώρα που αναλαμβάνει τα καθήκοντά του ένας νέος πρόεδρος στη χώρα, αντίκειται στα συμφέροντα της διεθνούς κοινότητας και στο στόχο της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων.
«Ενώ αναλαμβάνει καθήκοντα ο νέος πρόεδρος και σχηματίζεται μια νέα κυβέρνηση, προτείνεται να τεθούν μονομερώς σε εφαρμογή νέες κυρώσεις ώστε να στραγγαλιστεί οικονομικά το Ιράκ. Πιστεύω ότι αυτή η ιδέα αντιτίθεται στα θεμελιώδη συμφέροντα της διεθνούς κοινότητας, στο στόχο της διασφάλισης της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων», είπε ο Λαβρόφ σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ.
Ο ρώσος υπουργός πρόσθεσε ότι η Μόσχα συμφωνεί απολύτως με όσα έχει δηλώσει ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί ότι το πρόβλημα «δεν πρέπει να λυθεί με τελεσίγραφα» αλλά μέσω διαπραγματεύσεων.
Πρόσφατα η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, που αφορούν κυρίως τις εξαγωγές πετρελαίου. Τη σκλήρυνση των κυρώσεων έχουν ζητήσει και οι Αμερικανοί γερουσιαστές.
Ο Ροχανί, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, δήλωσε έτοιμος για «σοβαρές διαπραγματεύσει» με τις μεγάλες δυνάμεις ώστε να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα. Διευκρίνισε όμως ότι ο εμπλουτισμός ουρανίου είναι «αναμφισβήτητο δικαίωμα» του Ιράν.
«Κανείς δεν είπε ότι θα σταματήσουμε τον εμπλουτισμό ουρανίου. Κανείς και ποτέ. Είναι σαφές ότι αυτό είναι αδιαφιλονίκητο δικαίωμα του Ιράν», είπε διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με την ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία).
Ο Ροχανί, που ήταν επικεφαλής των διαπραγματευτών του Ιράν για τα πυρηνικά στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και είχε αποδεχτεί τότε τη διακοπή του εμπλουτισμού ουρανίου, τάχθηκε σήμερα υπέρ της διεξαγωγής συνομιλιών από τις οποίες θα βγουν «όλοι κερδισμένοι» και διευκρίνισε ότι θα ορίσει μια νέα ομάδα διαπραγματευτών.