Ο πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν μετέβη την Τετάρτη στη Βαγδάτη για να συζητήσει με πολλούς ανώτερους αξιωματούχους, λίγο πριν την έναρξη μιας ειδικής συνεδρίασης του κοινοβουλίου για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και τη βία που συγκλονίζει το Ιράκ εδώ και περισσότερο από ένα μήνα.
Η επικεφαλής της αποστολής αρωγής του ΟΗΕ στο Ιράκ, η Ζανίν Χένις- Πλάσχερτ, αναμένεται να συμμετάσχει στη συνεδρίαση αυτή που θα πραγματοποιηθεί μετά το μεσημέρι στη Βαγδάτη, καθώς ο οργανισμός προσπαθεί να συνδράμει στην ειρηνική επίλυση της κρίσης.
Το κίνημα διαμαρτυρίας, που συγκλονίζει την ιρακινή πρωτεύουσα και το νότιο Ιράκ και ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου, δεν φαίνεται να εξασθενεί παρά τη βία που έχει κοστίσει επισήμως τη ζωή σε 319 ανθρώπους και τις υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις.
Σήμερα το πρωί ο Νετσιρβάν Μπαρζανί, πρόεδρος του ημιαυτόνομου Ιρακινού Κουρδιστάν, συναντήθηκε με τον Ιρακινό πρωθυπουργός Άντελ Άμπντελ Μάχντι. Οι δύο ηγέτες διατηρούν καλές σχέσεις και η Αρμπίλ στηρίζει την ιρακινή κυβέρνηση.
Ο Μπαρζανί αναμένεται στη συνέχεια να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ιράκ Μπαρχάμ Σάλεχ και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Μοχάμεντ αλ Χαλμπούσι, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Από την πλευρά της η Χένις- Πλάσχερτ αναμένεται να απευθυνθεί στα μεγάλα πολιτικά κόμματα και να ενημερώσει τους βουλευτές για την πρόσφατη συνάντησή της στη Νατζάφ με τον μεγάλο αγιατολάχ Αλί Σιστάνι, τον πλέον υψηλόβαθμο αξιωματούχο των σιιτών στο Ιράκ.
Ο Σιστάνι υποστηρίζει τον οδικό χάρτη του ΟΗΕ για την έξοδο από την κρίση, ο οποίος προβλέπει κυρίως την αναθεώρηση του εκλογικού νόμου σε διάστημα δύο εβδομάδων, της οποίας θα ακολουθήσουν συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και σημαντικές νομοθετικές αλλαγές σε διάστημα τριών μηνών.
Ο μεγάλος Αγιατολάχ εκτίμησε ότι οι διαδηλωτές δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους χωρίς επαρκείς μεταρρυθμίσεις και εξέφρασε την ανησυχία ότι οι πολιτικές δυνάμεις δεν επενδύουν «σοβαρά» στην εφαρμογή τους, ανέφερε η Χένις- Πλάσχερτ.
Ενισχυμένοι από τις δηλώσεις της απεσταλμένης του ΟΗΕ οι διαδηλωτές επέστρεψαν στους δρόμους.
Σήμερα συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ διαδηλωτών και της αστυνομίας στη Βαγδάτη, κοντά στην πλατεία Ταχρίρ.
Στη Βασόρα περίπου 800 φοιτητές και καθηγητές επέστρεψαν στις σκηνές που είχαν στήσει μπροστά από την έδρα του Περιφερειακού Συμβουλίου, από τις οποίες τους είχε εκδιώξει την προηγούμενη εβδομάδα η αστυνομία.