Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ αναμένεται να επιταχυνθεί το 2014, φθάνοντας έως και το 2,7%, παρά τις επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζει η αμερικανική κυβέρνηση, εκτίμησε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταγράφουν ανώτερο ρυθμό ανάπτυξης από εκείνον άλλων βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών τα τελευταία χρόνια. Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1,8% το 2011, 2,2% το 2012 κι αναμένεται να μεγεθυνθεί κατά 1,7% φέτος, σύμφωνα με τον διεθνή χρηματοοικονομικό οργανισμό, ο οποίος που εδρεύει στην Ουάσινγκτον.
Συγκριτικά η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,6% το 2012 και το ΔΝΤ προβλέπει ότι θα συρρικνωθεί με τον ίδιο ρυθμό φέτος, πριν εξέλθει από την ύφεση το 2014, καταγράφοντας ανάπτυξη 0,9%.
Η ανάπτυξη στις Ηνωμένες Πολιτείες σημειώνεται παρά την επιβολή των μέτρων λιτότητας που άρχισε από τον Ιανουάριο, και συμπεριλαμβάνει περικοπές δαπανών και τη λήξη μιας σειράς φοροαπαλλαγών. Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ χαρακτήρισε την εφαρμογή των μέτρων αυτών «υπερβολικά ταχεία».
Το ομοσπονδιακό έλλειμμα ως ποσοστό επί του ΑΕΠ μειώθηκε από το 9% το 2011 στο 6,9% το 2012 κι αναμένεται να μειωθεί στο 4,6% φέτος. Το 2014, το ΔΝΤ προβλέπει ότι το έλλειμμα των ΗΠΑ θα μειωθεί ακόμη περαιτέρω, στο 3,4%.
«Παρά τους μετωπικούς ανέμους με τους οποίους είναι αντιμέτωπη η φύση της ανάκαμψης μοιάζει να μεταβάλλεται», ανέφερε το Ταμείο στην ετήσια επισκόπησή του για την αμερικανική οικονομία σημειώνοντας την άνοδο των χρηματιστηρίων, την ανάκαμψη του τομέα της αγοράς ακινήτων, τη συγκριτική βελτίωση στο πεδίο των προσλήψεων και την μείωση του χρέους των νοικοκυριών. Οι τάσεις αυτές, εκτίμησε το ΔΝΤ, «σε ένα μεγάλο βαθμό οφείλονται στις οικονομικές συνθήκες ευρείας πιστωτικής χαλαρότητας».
Η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει αναφέρει ότι θα διατηρήσει τα επιτόκιά της κοντά στο μηδέν για μια παρατεταμένη περίοδο για να υποστηρίξει την τόνωση της απασχόλησης, ενώ θα συνεχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα ως τουλάχιστον τα μέσα του 2014 για να υποστηρίξει τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα.
Το ΔΝΤ είπε ότι η πολιτική ποσοτικής χαλαρότητας αποτελεί «ουσιώδες στήριγμα της ανάκαμψης», ωστόσο προειδοποίησε για τους κινδύνους που δημιουργούν οι λεγόμενες φούσκες. Ακόμη, κάλεσε να υπάρξει «σαφήνεια» και εκ των προτέρων διαμόρφωση πορείας από μέρους της Fed όσον αφορά τη νομισματική της πολιτική.