Το σπίτι της Άιντα, στη Βοσνία, καταστράφηκε από κατολίσθηση βράχων μετά από τις έντονες βροχοπτώσεις και τις καταστροφικές πλημμύρες που σάρωσαν το Γκόραζντε το 2014. «Ξέρεις τι τρύπες έχουμε στον τοίχο μας; Μπορείτε να δείτε τους γείτονες μέσα από αυτές» λέει χαρακτηριστικά η ίδια, που μαζί με την οικογένειά της αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι της, αφού ήταν ακατάλληλο για στέγαση.
Χωρίς σπίτι και άνεργη, η Άιντα δεν άφησε το πλήγμα αυτό να την καθηλώσει. Αντίθετα έκανε τη δοκιμασία της ευκαιρία, και κατέθεσε αίτηση στην δημόσια πρόσκληση που είχε προκηρυχθεί για την επιλογή δικαιούχων του προγράμματος αποκατάστασης των ζημιών από τις καταστροφικές πλημμύρες. Το πρόγραμμα, το οποίο αποσκοπεί στην παροχή ασφαλούς στέγης και οικονομικής ενδυνάμωσης των νοικοκυριών στις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες του 2014, χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις των οντοτήτων της χώρας, το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την ΑΝάπτυξη (UNDP) και τους δήμους-εταίρους, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.
H Άιντα είναι μία από τους έξι δικαιούχους του προγράμματος, που της έδωσε τη δυνατότητα να κάνει πράξη την επιχειρηματική της ιδέα.
Η Άιντα άρχισε να φτιάχνει τούρτες από χόμπι. Ιδίως την περίοδο που ήταν άνεργη, το να φτιάχνει τούρτες πέρα από χόμπι ήταν και επιχειρηματική διέξοδος, αφού τις πουλούσε σε όσους ενδιαφέρονταν είτε απλώς να τις δοκιμάσουν είτε να τις δωρίσουν, καθώς τα ζαχαροπλαστικά της έργα είναι περίτεχνα και διαφορετικά σε σχέση με όλα όσα κυκλοφορούσαν στην τοπική αγορά.
«Όταν σταμάτησα να εργάζομαι, μου έμειναν μόνο τα γλυκά μου. Ήθελα να συνεισφέρω οικονομικά στην οικογένειά μου. Δεν ήθελα να κάθομαι στο σπίτι και να μην κάνω τίποτα» δήλωσε η Άιντα, που σήμερα έχει ζαχαροπλαστείο και εργαστήριο ζαχαροπλαστικής σε έναν από τους κεντρικούς δρόμους του Γκόραζντε, και μία βιτρίνα είναι γεμάτη λαχταριστές λιχουδιές, πασπαλισμένες με τα όνειρα και την αισιοδοξία της.
Αφού υπέβαλαν την αίτηση στη δημόσια πρόσκληση και πληρούσαν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις, ξεκίνησε η κατασκευή του νέου σπιτιού που θα στεγάσει τις ελπίδες και την καθημερινότητα της οικογένειας. Παράλληλα, η Άιντα συμμετέχει στην οικονομική «εκπαίδευση» των οικογενειών μέσω δράσεων που υλοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος.
Σε διάστημα τριών μηνών, η Άιντα παρακολούθησε σεμινάρια κατάρτισης για την επιχειρηματικότητα και στη συνέχεια παρουσίασε την ιδέα της σε μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων στην έδρα του UNDP στο Σεράγεβο. Το επιχειρηματικό της σχέδιο εγκρίθηκε και το επόμενο βήμα ήταν η εγγραφή μιας μικρής επιχείρησης με την επωνυμία «Aida Cakes».
«Αισθάνομαι υπέροχα ως ιδιοκτήτρια μικρών επιχειρήσεων» είπε η Άιντα.
Εκτός από τον εξοπλισμό, η Άιντα έλαβε επίσης την απαραίτητη κατάρτιση για το πώς μπορεί να διακοσμήσει τούρτες και κέικ. «Πριν, δεν ήξερα πώς να κάνω οποιεσδήποτε διακοσμήσεις. Ήξερα μόνο πώς να καλύψω ένα κέικ με σαντιγί Τώρα, μετά από αμείωτη εκπαίδευση, τα κέικ είναι διακοσμημένα με γνωστούς χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων και ταινιών» επισήμανε.
Όπως αναφέρει σε εφημερίδα της Βοσνίας, νιώθει ευγνωμοσύνη για τη βοήθεια που έλαβε στο πλαίσιο του προγράμματος.
«Κάνω το καλύτερο που μπορώ για να ανταποκριθώ στην εμπιστοσύνη που που έδειξαν» τονίζει.