Η Ουάσινγκτον προωθεί την παράδοση τεσσάρων F-16 στην Αίγυπτο τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters αξιωματούχοι του αμερικανικού Πενταγώνου.
H αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει μία ισορροπία απέναντι στις εξελίξεις στην Αίγυπτο, αποφεύγοντας τόσο να επιδοκιμάσει την αποπομπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατό, όσο και να την καταδικάσει ως πραξικόπημα.
Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, ο χαρακτηρισμός των ενεργειών του αιγυπτιακού στρατού ως πραξικοπήματος θα υποχρέωνε την Ουάσινγκτον να διακόψει τη χορήγηση της βοήθειας προς την Αίγυπτο, ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων ετησίως, εκ της οποίας το 1,3 δισεκατομμύριο είναι η στρατιωτική βοήθεια.
Πηγές του Πενταγώνου δήλωσαν ότι τα τέσσερα F-16 της Martin Lockheed Corp. αποτελούν τμήμα του ετήσιου πακέτου της στρατιωτικής βοήθειας προς την Αίγυπτο και αναμένεται να παραδοθούν εντός του Αυγούστου.
«Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να υπάρξουν εσπευσμένες μεταβολές στα προγράμματα βοήθειας προς τον αιγυπτιακό στρατό» είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.
Η Αίγυπτος λαμβάνει σταθερά μεγάλα πακέτα στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ από το 1979 και την υπογραφή της συνθήκης ειρήνης με το Ισραήλ. Η Αίγυπτος ήταν η πρώτη αραβική χώρα που εξοπλίσθηκε με τα F-16, σύμβολο των πολιτικών και αμυντικών δεσμών με την Ουάσινγκτον. Άλλο πρόγραμμα-κλειδί της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας αποτελεί η συμπαραγωγή των αρμάτων μάχης M1A1 Abrams.
Για το οικονομικό έτος 2013, που τελειώνει τον Σεπτέμβριο, οι ΗΠΑ έχουν ήδη χορηγήσει 650 εκατομμύρια δολάρια της στρατιωτικής βοήθειας προς την Αίγυπτο και εκκρεμεί ένα πακέτο 585 εκατομμυρίων, σύμφωνα με πηγή του Πενταγώνου.
Άλλα οκτώ F-16 πρόκειται να παραδοθούν τον Δεκέμβριο, τα οποία ανήκουν σε ένα πακέτο είκοσι συνολικά F-16, οκτώ από τα οποία έχουν ήδη παραδοθεί.
Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ είχε από τις 2 Ιουλίου οκτώ τηλεφωνικές συνομιλίες με τον αρχηγό των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι. Η τελευταία έγινε την Τρίτη και και το περιεχόμενό τους δεν έχει γίνει γνωστό, είναι ενδεικτικές της έντασης των αμερικανο-αιγυπτιακών επαφών μετά την ανατροπή του προέδρου Μόρσι στις 3 Ιουλίου.
Η Μουσουλμανική Αδελφότητα είχε προειδοποιήσει τον περασμένο χρόνο πριν από την ανάληψη της εξουσίας ότι ενδέχεται να προσχωρήσει στην επανεξέταση της συνθήκης ειρήνης ανάμεσα στην Αίγυπτο και το Ισραήλ.