Η ισραηλινή κυβέρνηση τηρεί σιωπή μετά την αποπομπή από τον αιγυπτιακό στρατό του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.
Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έδωσε εντολή στους υπουργούς της κυβέρνησής του να μην σχολιάσουν επισήμως προς το παρόν τις εξελίξεις της κρίσης στην Αίγυπτο, χώρα με την οποία το Ισραήλ υπέγραψε συνθήκη ειρήνης το 1979.
«Η κυβέρνηση παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, αλλά δεν κάνει προβλέψεις, διότι η κατάσταση είναι υπό διαμόρφωση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ισραηλινός κυβερνητικός αξιωματούχος που δεν κατονομάστηκε.
«Είναι σημαντικό ο αιγυπτιακός λαός να μπορέσει να φθάσει σε ένα επίπεδο ελευθερίας και αυτοδιάθεσης, αλλά η σημερινή κατάσταση στέλνει ωστικά κύματα σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο, από όπου προέρχεται και μια κάποια ανησυχία στο Ισραήλ», πρόσθεσε.
«Το Ισραήλ φροντίζει να αποφύγει ακόμη και την ιδέα ανάμειξης στα γεγονότα στην Αίγυπτο», τονίζει ο στρατιωτικός αναλυτής της εφημερίδας Haaretz Αμος Χάρελ.
Το Ισραήλ και η Αίγυπτος διατηρούσαν συστηματικά σχέσεις συνεργασίας κυρίως στον τομέα της ασφάλειας μέχρι τον Φεβρουάριο 2011 και την πτώση του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ. Τότε, αν και διατυπώθηκαν προβλέψεις ότι θα τεθεί υπό αμφισβήτηση η συνθήκη ειρήνης του 1979, από πηγές των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας διευκρινίσθηκε ότι η συνεργασία συνεχίσθηκε και κατά τη διάρκεια της προεδρίας Μόρσι.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η στενή σχέση ανάμεσα στο κίνημα Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα επέτρεψε στον Μοχάμεντ Μόρσι να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από τον προκάτοχό του τους ακραίους ισλαμιστές στη χερσόνησο του Σινά και στις σήραγγες του λαθρεμπορίου ανάμεσα στην Αίγυπτο και τη Λωρίδα της Γάζας.
Ισραηλινοί σχολιαστές θεωρούν ότι οι ισραηλινές ανησυχίες επικεντρώνονται στην πιθανότητα αποσταθεροποίησης της περιοχής του Σινά.
«Η αβεβαιότητα για το μέλλον της Αιγύπτου είναι σημαντικός παράγοντας και είναι πιο δύσκολο για μία Αίγυπτο, απορροφημένη από εσωτερικά προβλήματα, να ασχοληθεί με προσβήματα ασφαλείας, και κυρίως με τις τρομοκρατικές ομάδες της ζώνης του Σινά», δήλωσε, σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο, ισραηλινός αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται.