Ο συνδυασμός δημοσιονομικής σταθερότητας και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αποτελεί προϋπόθεση για την δημιουργία ανάπτυξης, επισημάνθηκε σήμερα κατά την διάρκεια του συνεδρίου με αντικείμενο τις «Προοπτικές για την Απασχόληση των Νέων στην Ευρώπη» που διοργανώθηκε στο Βερολίνο με πρωτοβουλία της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και στο οποίο συμμετείχαν 18 Αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων – μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς – και οι υπουργοί Εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κατά την συνάντηση διαπιστώθηκε κενό μεταξύ πολιτικών αποφάσεων και εφαρμογής των μέτρων αντιμετώπισης της ανεργίας, ενώ έγινε λόγος για την ανάγκη το ποσό των έξι δισεκατομμυρίων ευρώ που θα διατεθεί το προσεχές διάστημα να διοχετευθεί ώστε να καλύψει πραγματικές ανάγκες.
«Όχι το ποσό, αλλά ο χρόνος», είναι το ζήτημα, δήλωσε και ο κ. Σαμαράς κατά την τοποθέτησή του και ανέδειξε το κατεπείγον του προβλήματος και μαζί τον κίνδυνο ενίσχυσης του λαϊκισμού και του εξτρεμισμού σε όλη την Ευρώπη, όσο δεν αντιμετωπίζεται η ανεργία, ενώ σημείωσε ότι ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες, όπως είπε, δημιουργούν ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας. Αναφέρθηκε μάλιστα με έμφαση στην ανάγκη επενδύσεων προκειμένου να απορροφηθεί η ανεργία.
Η ελληνική πλευρά πάντως, αν και διευκρινίζει ότι δεν θα πρέπει να καλλιεργούνται υπερβολικά υψηλές προσδοκίες, εκτιμά ως ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι η Ευρώπη, σε ανώτατο επίπεδο, κινητοποιείται, αναγνωρίζοντας για πρώτη φορά το πρόβλημα, καθώς και την διάσταση της απειλής για την κοινωνική συνοχή. Επιπλέον, η Αθήνα δεν υποτιμά την σημασία του ποσού που αναλογεί στην Ελλάδα, καθώς, όπως τόνισαν κυβερνητικές πηγές, υπάρχει η δυνατότητα της άμεσης αξιοποίησής τους, στοχευμένα και με διαφάνεια. Σε αυτή την προσπάθεια ιδιαίτερο ρόλο θα έχει ο ΟΑΕΔ, ο οποίος αναδιαρθρώνεται πλήρως.
Κατά την σημερινή συνάντηση, οι ηγέτες εστίασαν ακόμη στην σημασία ανταλλαγής των «βέλτιστων πρακτικών», όπως το διττό σύστημα που συνδυάζει εκπαίδευση και πρακτική εξάσκηση και στην αναζήτηση μέτρων ταχείας αποτελεσματικότητας. Το φθινόπωρο αναμένεται να δοθεί συνέχεια στην συζήτηση, με νέα συνάντηση που θα διοργανώσει αυτή τη φορά ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι, προκειμένου να μελετηθούν και τα πρώτα αποτελέσματα.
Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στο συνέδριο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τόνισε ότι σε επίπεδο θεσμών η Κομισιόν θα αποτελέσει τον καταλύτη των προσπαθειών και υπογράμμισε ότι η λύση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και την ενίσχυση της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς επισήμανε ότι έχουν δημιουργηθεί πολύ μεγάλες προσδοκίες στους πολίτες και ότι πρέπει να προκύψουν σαφείς πολιτικές και θετικές εξελίξεις, ενώ η Άγγελα Μέρκελ ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να έχει ολοκληρώσει την διαδικασία ψήφισης του νομικού πλαισίου ως το τέλος του έτους, προκειμένου οι πρωτοβουλίες που έχουν αποφασιστεί να είναι απολύτως λειτουργικές ως την 1.1.2014. Η καγκελάριος χαιρέτισε δε και την πρόταση του Αυστριακού ομολόγου της Βέρνερ Φάιμαν για την διοργάνωση συνεδρίου με θέμα την ανταγωνιστικότητα.
Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρο Πάσο Κοέλιο ενημέρωσε τους συναδέλφους του για τις εξελίξεις στη χώρα του και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την αποκατάσταση της πολιτικής σταθερότητας.