Η επιδίωξη μιας μεγαλύτερης και υγιέστερης ζωής αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους της σύγχρονης επιστήμης. Παρόλο που η ανακάλυψη μιας «πηγής νεότητας» παραμένει ένα όνειρο, οι μελέτες υποδεικνύουν ότι ο τρόπος ζωής μας, ιδιαίτερα η διατροφή και η άσκηση, παίζουν καθοριστικό ρόλο στη μακροζωία και στην ποιότητα ζωής.
Ειδικοί παραθέτουν στο Health Line πέντε τρόπους που υποστηρίζονται από επιστημονικές έρευνες για να ζήσετε περισσότερο και καλύτερα…
1. Υιοθετήστε τη Μεσογειακή ή την Ιαπωνική Διατροφή
Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι οι διαίτες, όπως η Μεσογειακή και η Ιαπωνική (Οκινάουα), συμβάλλουν σημαντικά στη μακροζωία και την πρόληψη ασθενειών. Κοινά χαρακτηριστικά τους είναι η έμφαση σε τροφές πλούσιες σε λιπαρά ω-3, όπως το ψάρι, η κατανάλωση φρέσκων ή ζυμωμένων λαχανικών και ο περιορισμός επεξεργασμένων τροφών και ζάχαρης.
Η αλλαγή διατροφής μπορεί να ξεκινήσει με μικρά, βιώσιμα βήματα. Αν, για παράδειγμα, δεν σας αρέσει το ψάρι, μπορείτε να αντικαταστήσετε τη λευκή ζάχαρη με εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης, όπως οι φακές.
2. Απαλλαγείτε από τα περιττά κιλά
Η παχυσαρκία συνδέεται με χρόνια νοσήματα όπως οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης και ένας μειωμένος προσδόκιμος ζωής. Ακόμα και η απώλεια 5% του σωματικού βάρους μπορεί να βελτιώσει σημαντικά δείκτες όπως το σάκχαρο και η αρτηριακή πίεση.
Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους σε όλα τα στάδια της ζωής είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροζωία και την ποιότητα ζωής. Εξετάστε με τη βοήθεια ειδικού ποιο είναι το ιδανικό σας βάρος και εργαστείτε για την επίτευξή του μέσω συνδυασμού διατροφής και άσκησης.
Κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι η απώλεια βάρους που επιτυγχάνεται μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής, φαρμάκων όπως αγωνιστές GLP-1 (Wegovy, Ozempi, Mounjaro, Zepbound κ.α.) ή χειρουργικές επεμβάσεις απώλειας βάρους σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, των καρδιαγγειακών παθήσεων (CVD) και ορισμένων μορφών καρκίνου.
3. Μειώστε την καθιστική ζωή
Η καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις. Ακόμα και αν ασκείστε τακτικά, οι πολλές ώρες καθισιού έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σας.
Προσπαθήστε να αυξήσετε τη δραστηριότητά σας μέσα στην ημέρα, όπως να κάνετε συχνά διαλείμματα για περπάτημα ή να συνδυάσετε την τηλεόραση με ελαφριά άσκηση. Μικρές αλλαγές, όπως να κατεβαίνετε μια στάση νωρίτερα με δημόσια συγκοινωνία ώστε να περπατάτε ή να ανεβαίνετε από τις σκάλες, μπορούν να κάνουν τη διαφορά.
4. Ασχοληθείτε με την τακτική άσκηση
Η άσκηση δεν ωφελεί μόνο το σώμα αλλά και τον εγκέφαλο. Σύμφωνα με μελέτες, η καλή φυσική κατάσταση συνδέεται με καλύτερη μνήμη και γενικότερη γνωστική λειτουργία, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση την εβδομάδα. Βρείτε μια δραστηριότητα που σας ευχαριστεί, όπως χορό ή περπάτημα, και ενσωματώστε τη στην καθημερινότητά σας.
5. Κόψτε το κάπνισμα
Το κάπνισμα είναι υπεύθυνο για έναν στους πέντε θανάτους ετησίως. Σταματώντας το κάπνισμα, μειώνετε τον κίνδυνο καρκίνου, καρδιοπάθειας και χρόνιων παθήσεων, αυξάνοντας παράλληλα το προσδόκιμο ζωής σας κατά έως και 10 χρόνια. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, κάθε τσιγάρο μπορεί να μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά 20 λεπτά.
Ο τερματισμός αυτής της συνήθειας μπορεί να είναι δύσκολος αλλά η μακροπρόθεσμη βελτίωση της υγείας σας αξίζει την προσπάθεια. Η πορεία προς τη διακοπή του καπνίσματος είναι μια βαθιά προσωπική εμπειρία που απαιτεί επιμονή, καθώς μπορεί να υπάρξουν πισωγυρίσματα. Κάθε προσπάθεια φέρνει το άτομο πιο κοντά στο να ανακτήσει την υγεία του και την ελευθερία από τον εθισμό της νικοτίνης (Διαβάστε αναλυτικά: Οι 10 καλύτερες συμβουλές για να κόψετε το κάπνισμα).
Περισσότερα αλλά και καλύτερα χρόνια
Η επιστήμη δείχνει ότι η μακροζωία δεν απαιτεί δραστικές αλλαγές αλλά μικρά, βιώσιμα βήματα που ενισχύουν τη γενικότερη ευεξία σας. Από την υγιεινή διατροφή και την τακτική άσκηση μέχρι τη μείωση της καθιστικής ζωής και την εγκατάλειψη κακών συνηθειών, η ποιότητα ζωής σας μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά, όχι μόνο ως προς το πόσα χρόνια θα ζήσετε, αλλά και ως προς το πώς θα τα ζήσετε.