Τα δικαστήρια θα κληθούν να δώσουν λύση στη διαμάχη μεταξύ των ξενοδόχων και του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, η οποία προκλήθηκε από την επιβολή του «Ειδικού Ανταποδοτικού Τέλους Τοπικής Βιώσιμης Ανάπτυξης».
Η απόφαση αυτή, η οποία απαιτεί από τα ξενοδοχεία και τις επιχειρήσεις του Δήμου να καταβάλλουν τέλη για τη χρηματοδότηση έργων βιώσιμης ανάπτυξης και αναβάθμισης του αστικού περιβάλλοντος, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και νομικές ενέργειες από τον ξενοδοχειακό κλάδο.
Η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού υπέβαλε προσφυγή στις 7 Ιανουαρίου 2025 στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά της για την απόφαση του Δήμου. Στην προσφυγή της, η Ένωση καταγγέλλει την επιβολή ενός νέου τέλους, το οποίο θεωρεί άδικο και υπερβολικό για τις επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα, οι οποίες ήδη επιβαρύνονται με πολλαπλές υποχρεώσεις και τέλη.
Σύμφωνα με την απόφαση, τα ξενοδοχεία καλούνται να καταβάλουν 12,6 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, οι τουριστικές κατοικίες 0,45 ευρώ/τ.μ., οι επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης 8 ευρώ/τ.μ., οι εμπορικές επιχειρήσεις άνω των 100 τ.μ. 8 ευρώ/τ.μ. και οι εμπορικές επιχειρήσεις κάτω των 100 τ.μ. 1,10 ευρώ/τ.μ. Αυτή η κλίμακα τελών έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις, καθώς οι επιχειρηματίες της περιοχής θεωρούν ότι η επιβολή ενός τέτοιου τέλους θα επιβαρύνει υπερβολικά τις ήδη δύσκολες οικονομικές συνθήκες στις οποίες βρίσκονται.
«Ιστορική προσφυγή»
Η απόφαση αυτή δεν έχει προκαλέσει μόνο την αντίδραση της Ένωσης Ξενοδόχων, αλλά και μεμονωμένων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, οι οποίες έχουν ήδη προσφύγει κατά της απόφασης. Επιπλέον, αναμένεται ότι και άλλοι επιχειρηματίες από την περιοχή θα συμμετάσχουν στη νομική αντίδραση, καθώς τα νέα τέλη προστίθενται στα ήδη υπάρχοντα δημοτικά τέλη, όπως τα τέλη «Διαμονής Παρεπιδημούντων» και «Ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή», τα οποία εκτιμάται ότι επιβαρύνουν περαιτέρω τις επιχειρήσεις.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού, Ευγένιος Βασιλικός, έκανε λόγο για μια ιστορική προσφυγή, καθώς είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Ένωσης που κατατίθεται προσφυγή κατά δημοτικής απόφασης. Ο κ. Βασιλικός σημείωσε ότι η κίνηση αυτή είναι ενδεικτική της γενικότερης αντίθεσης του κλάδου σε αποφάσεις που δημιουργούν νέες υποχρεώσεις και άδικες επιβαρύνσεις για τον ξενοδοχειακό τομέα. Επεσήμανε, δε, ότι η Ένωση δεν αντιτίθεται στην αναγκαία αναβάθμιση της περιοχής και στην υλοποίηση έργων βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά θεωρεί ότι αυτά δεν πρέπει να χρηματοδοτούνται από έναν μόνο τομέα, αυτόν του τουρισμού, και πρέπει να γίνεται με δίκαιο και ισότιμο τρόπο.
Η απόφαση αυτή προβλέπει τη δημιουργία ενός νέου τέλους, το οποίο έχει ως στόχο να χρηματοδοτήσει έργα για την «τοπική βιώσιμη ανάπτυξη», περιλαμβάνοντας την αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και την προώθηση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Ωστόσο, ο κ. Βασιλικός εξήγησε ότι η επιβολή αυτών των τελών έχει μονομερή χαρακτήρα και θα προσθέσει νέο βάρος στις ήδη υπερφορολογημένες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. «Η έλλειψη διαφάνειας και η απουσία ενός διαλόγου με τους επαγγελματίες του κλάδου, μας οδήγησαν στην απόφαση για προσφυγή», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Βασιλικό, η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού έχει υπογραμμίσει επανειλημμένα την ανάγκη για έργα υποδομής και περιβαλλοντικής αναβάθμισης στην περιοχή, έργα που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και την ανταγωνιστικότητα της περιοχής. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να γίνεται εις βάρος του ξενοδοχειακού τομέα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο κλάδος της ξενοδοχίας στην Ελλάδα είναι πρωτοπόρος σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης και είναι έτοιμος να συμβάλλει με δράσεις και συνεργασίες προς αυτή την κατεύθυνση, σε συνεργασία με τους τοπικούς Δήμους και τις αρμόδιες αρχές. Ωστόσο, η στρατηγική επιβολής επιπλέον τελών χωρίς διάλογο και διαφάνεια δεν εξυπηρετεί την αειφορία και την αναγκαία ανάπτυξη για την περιοχή.
Η προσφυγή αυτή αναμένεται να έχει σημαντικές εξελίξεις για την εφαρμογή των νέων τελών και τις επιπτώσεις τους στις επιχειρήσεις του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και ευρύτερα για τον ξενοδοχειακό τομέα της Αττικής.