Την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο κατά τις βουλευτικές εκλογές στη Βραζιλία εξασφάλισε η κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου Λουΐζ Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα και η συμμαχία που στήριξε την υποψήφια του Κόμματος των Εργατών (ΡΤ) Ντίλμα Ρούσεφ.

Η συνέχεια στην εκλογική μάχη πρόκειται να δοθεί στις 31 Οκτωβρίου στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, όταν η Ρούσεφ θα αντιμετωπίσει  τον σοσιαλδημοκράτη Ζοζέ Σέρα.

Τα σύμμαχα στο ΡΤ κόμματα κατέχουν πλέον τις 55 από τις 81 έδρες Γερουσιαστών, έναντι 40 πριν τις εκλογές, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε το Ανώτατο Εκλογοδικείο. Η Γερουσία ανανέωσε τα δύο τρίτα των εδρών της στη χθεσινή αναμέτρηση.

Η πλειοψηφία των Γερουσιαστών ανήκει στο Κόμμα του Δημοκραστικού Κινήματος, με 20, και στο αριστερό ΡΤ με 15.

«Εάν σήμερα ο πρόεδρος χαίρει μίας άνετης πλειοψηφίας στη Βουλή, η πιθανή κυβέρνηση υπό τη Ντίλμα Ρούσεφ θα έχει ακόμη ευκολότερο έργο», τόνισε αναλυτής της εξειδικευμένης ιστοσελίδας Congresso en foco και πρόσθεσε πως εάν στις προεδρικές εκλογές επικρατούσε ο Σέρα «θα είχε αρκετά προβλήματα με την αντιπολίτευση που θα ασκούσαν οι σύμμαχοι του ΡΤ».