Ο Ερυθρός Σταυρός ανέφερε σήμερα ότι κάνει σχεδιασμούς για τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας υπολογίζοντας ότι η σύγκρουση στη Συρία θα συνεχιστεί επί μακρόν, απούσης οποιασδήποτε ένδειξης ότι πρόκειται να υπάρξει μια πολιτική διευθέτηση της κρίσης και με δεδομένο το αδιέξοδο από στρατιωτικής πλευράς καθώς ούτε οι αντάρτες ούτε ο τακτικός στρατός μοιάζουν να μπορούν να κερδίσουν τον πόλεμο.
Ο Πέτερ Μάουρερ, πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ), ανέφερε ότι η οργάνωση αρωγής αυτή έχει καλέσει τις μεγάλες δυνάμεις να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσουν όλες οι πλευρές να διαπράττουν παραβιάσεις τους διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, περιλαμβανομένων εγκλημάτων πολέμου.
Ο ελβετός επικεφαλής της ΔΕΕΣ πρόσθεσε πως δεν βλέπει κανένα λόγο που θα μπορούσε να τον οδηγήσει στο συμπέρασμα πως η σύρραξη, η οποία συνεχίζεται επί 27 μήνες, θα σταματήσει σύντομα.
«Δεν βλέπουμε από πού θα μπορούσε να προέλθει μια πολιτική λύση. Και δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην υπολογίζουμε ότι η σύρραξη μάλλον θα αποδειχθεί ακόμη πιο μακρά», είπε ο Μάουρερ κατά την διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου. «Ακόμη κι αν βρίσκαμε μια λύση, αύριο, η Συρία θα χρειαζόταν απαραιτήτως πολλή περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια από όση παραδίδεται σήμερα», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Επιτροπής, κάνοντας λόγο περί μιας «συνετής» προσέγγισης της στη σύγκρουση.
Ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου Λάκνταρ Μπραχίμι, ο οποίος την Τρίτη είχε συνομιλίες με ανώτατα στελέχη της διπλωματίας των ΗΠΑ και της Ρωσίας στη Γενεύη, απέκλεισε το ενδεχόμενο να συγκληθεί μια διεθνής σύνοδος για την ειρήνευση στη Συρία πριν από τον Αύγουστο—στην καλύτερη περίπτωση, μεταδίδει το ΑΜΠΕ.
«Αυτό που βλέπουμε τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αυτό που παρατηρούμε ως ΔΕΕΣ επί του πεδίου, είναι ένα αδιέξοδο (. . .) πότε κερδίζει η μια πλευρά, πότε η άλλη, και τη σπάνια στιγμή που υπάρχει ισορροπία δυνάμεων εκεί αχνοφαίνεται μια ελπίδα ότι θα προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αλλά αυτή η αχτίδα ελπίδας συνήθως εξαφανίζεται όταν η μια ή η άλλη πλευρά προελαύνουν στην μία ή στην άλλη πόλη».
Δυνάμεις του συριακού στρατού ανακατέλαβαν την πόλη Τελ Κάλαχ, 3 χλμ. από τα σύνορα με το Λίβανο, καθώς συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους εναντίον των αντικαθεστωτικών οι οποίες ως σήμερα έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 100.000 ανθρώπους, όπως ανέφεραν ακτιβιστές χθες.
«Κάθε πλευρά, που προσπαθεί να κερδίσει την άλλη, τείνει να παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», είπε ο Μάουρερ.
Το 2013 η Συρία κατέστη η χώρα όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η πιο σημαντική επιχείρηση της ΔΕΕΣ από την άποψη του κόστους (82 εκατ. ευρώ), ξεπερνώντας το Αφγανιστάν, και κάθε μήνα ο αριθμός των ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια αυξάνεται, πρόσθεσε ο επικεφαλής της οργάνωσης.