Η Ιρλανδία κινδυνεύει να απολέσει πάνω από 70.000 θέσεις εργασίας τα επόμενα δύο χρόνια εάν βρεθεί αντιμέτωπη με «μη συντεταγμένο» Brexit «χωρίς συμφωνία», προειδοποιεί η κεντρική τράπεζα της χώρας στο τεύχος του τριμηνιαίου δελτίου της που κυκλοφόρησε σήμερα.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ στο δελτίο της τράπεζας, οι αναλυτές της κάνουν προβλέψεις για την πορεία της ιρλανδικής οικονομίας βάσει των δύο εναλλακτικών σεναρίων ως προς την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Σε περίπτωση μη συντεταγμένου Brexit χωρίς συμφωνία, οι σημαντικότεροι δίαυλοι μέσω των οποίων θα τρωθεί η οικονομία θα είναι τα σοκ στη συναλλαγματική ισοτιμία, στο εμπόριο, στην κατανάλωση και στις επενδύσεις, που θα οδηγήσουν σε σημαντική επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών», επισημαίνεται.
Εάν η Βρετανία και η ΕΕ μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία, προβλέπεται ότι το ιρλανδικό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί με ρυθμό 5% το 2019, 4,3% το 2020 και 3,9% το 2021. Ωστόσο, στην περίπτωση του λεγόμενου no-deal Brexit, η κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας εκτιμά πως η ανάπτυξη θα περιοριστεί σε 4,7% το 2019, 0,8% το 2020 και 1,9% το 2021.
Κατά τους αναλυτές της τράπεζας, θα χαθούν 73.000 θέσεις εργασίας ως τα τέλη του 2021 σε περίπτωση αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Βάσει αυτού του σεναρίου, η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί στο 5,8% το 2020 και στο 6,9% το 2021 [1].
Η δημοσίευση του τριμηνιαίου δελτίου ακολούθησε μια κοινή δήλωση του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και του ομολόγου του της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ με την οποία διαβεβαίωσαν πως είναι διακριτός ένας «δρόμος προς μια πιθανή συμφωνία» όσον αφορά το Brexit. Οι δύο αρχηγοί κυβερνήσεων είπαν ότι είχαν «λεπτομερείς και εποικοδομητικές» συνομιλίες χθες Πέμπτη.
Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους χθες βράδυ ο Βαράντκαρ δήλωσε «απόλυτα πεπεισμένος» ότι τόσο το Δουβλίνο, όσο και το Λονδίνο θέλουν να εξευρεθεί συμφωνία και πρόσθεσε πως είναι ακόμη εφικτό να κλειστεί τέτοια ως την 31η Οκτωβρίου, την ημερομηνία που είναι προγραμματισμένο να γίνει η αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ.