Τις διπλωματικές τους σχέσεις αποκατέστησαν Κίνα και νησιά Κιριμπάτι, σύμφωνα με κινεζικά ΜΜΕ, μία εξέλιξη που σηματοδοτεί την περαιτέρω απομόνωση της Ταϊβάν.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Ουάνγκ Γι, κι ο πρόεδρος των Κιριμπάτι, Τανέτι Μααμάου, υπέγραψαν την Παρασκευή κοινή διακήρυξη, με την οποία αποκαθίστανται οι διμερείς σχέσεις, στο περιθώριο της συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα, ανέφερε το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, Νέα Κίνα.
Η Ταϊβάν, που αυτοαποκαλείται Δημοκρατία της Κίνας, δεν αναγνωρίζεται πια παρά από 15 κράτη.
Η νήσος έχει χάσει πλέον επτά υποστηρικτές μετά την ανάδειξη της Τσάι Ινγκ-ουέν στην προεδρία της Ταϊβάν το 2016. Το κόμμα της Τσάι τηρεί αδιάλλακτη γραμμή έναντι του Πεκίνου.
Την ηπειρωτική Κίνα και την Ταϊβάν κυβερνούν αντίπαλα καθεστώτα από το 1949, όταν διέφυγαν στη νήσο οι εθνικιστές του Τσιανγκ Κάι-τσεκ, μετά την ήττα τους από τους κομμουνιστές μαχητές του Μάο Τσε Τουνγκ.
Το Πεκίνο θεωρεί πάντα την Ταϊβάν αναπόσπαστο μέρος της κινεζικής επικράτειας, που θα πρέπει να ενωθεί με την Κίνα, χωρίς να αποκλείει ακόμη και την καταφυγή στη βία.
Ανάμεσα σε αυτές τις δύο «Κίνες», κάθε Κράτος καλείται να επιλέξει ποια θα αναγνωρίσει. Ελάχιστες είναι πλέον οι χώρες με επιρροή που αναγνωρίζουν την Ταϊβάν και όχι τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, σχεδόν όλες τους στη Λατινική Αμερική, την Καραϊβική και τον Ειρηνικό. Το Βατικανό είναι το τελευταίο που απομένει στην Ευρώπη.
Η Κίνα και τα νησιά Κιριμπάτι διατηρούσαν σχέσεις ως το 2003, όταν η μικροσκοπική, αλλά στρατηγικής σημασίας, χώρα αποκατέστησε σχέσεις με την Ταϊπέι.
Η Κίνα απέσπασε από την Ταϊβάν επτά συμμάχους σε τρία χρόνια: το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, την Μπουρκίνα Φάσο, τον Παναμά, το Ελ Σαλβαδόρ, τη Δομινικανή Δημοκρατία και, αυτόν τον μήνα, τα νησιά του Σολομώντα και τα Κιριμπάτι. Το Πεκίνο έχει καταστήσει σαφές πως θα επιδιώξει να μεταβάλει τη στάση και των υπολοίπων κρατών που αναγνωρίζουν την Ταϊβάν.