Αξιωματούχος του Βατικανού και μόνιμος παρατηρητής της Αγίας Έδρας στα Ηνωμένα Έθνη κατήγγειλε σήμερα ότι περίπου 100.000 χριστιανοί σκοτώνονται κάθε χρόνο για λόγους που έχουν σχέση με την πίστη τους.
«Αξιόπιστες έρευνες» κατέληξαν «στο συγκλονιστικό συμπέρασμα» ότι «περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι σκοτώνονται κάθε χρόνο για λόγους που έχουν κάποια σχέση με την πίστη τους», κατήγγειλε ο Μονσινιόρος Σιλβάνο Μαρία Τομάζι κατά την 23η σύνοδο του διαδραστικού διαλόγου μεταξύ του Συμβουλίου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και της Ύπατης Αρμοστείας (για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα).
Σε αυτόν τον αριθμό των νεκρών προστίθενται και άλλα δεινά, κατήγγειλε ο Μονσινιόρος Τομάζι: χριστιανοί που εκτοπίστηκαν βίαια και αναγκάστηκαν να ανεχθούν την καταστροφή των τόπων λατρείας τους, βιασμοί και απαγωγές των ηγετών τους, όπως στη Συρία όπου δύο ορθόδοξοι επίσκοποι απήχθησαν κοντά στο Χαλέπι.
Η Μέση Ανατολή, η Αφρική και η Ασία είναι οι περιοχές όπου έλαβαν χώρα οι περισσότερες παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας. Είναι «ο καρπός του σεχταρισμού, της μισαλλοδοξίας, της τρομοκρατίας και των νόμων του αποκλεισμού», σημείωσε.
Ο Μονσινιόρος Τομάζι, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπενθύμισε την προσφορά της Εκκλησίας σε πολλούς τομείς: Την εκπαίδευση, από το νηπιαγωγείο έως το πανεπιστήμιο. Την υγεία από τα κέντρα υγείας έως τα νοσοκομεία. Το κοινωνικό έργο, με τα γηροκομεία, τα ορφανοτροφεία και τα κέντρα αποκατάστασης. Τις υπηρεσίες που παρέχονται σε καταυλισμούς προσφύγων ή εκτοπισμένων.
Σύμφωνα με τον ραδιοσταθμό του Βατικανού, ο Τομάζι επαίνεσε τον πρωθυπουργό του Μπανγκλαντές ο οποίος εισήγαγε ένα νόμο κατά της βλασφημίας στη νομοθεσία της χώρας του.
Από την πλευρά του, ο γραμματέας του Συμβουλίου για τη Δικαιοσύνη και την Ειρήνη του Ποντίφικα, ο Μονσινιόρος Μάριο Τόζο, μιλώντας πρόσφατα σε μια διάσκεψη για την απαγόρευση των διακρίσεων στο πλαίσιο της Συνόδου Ολομέλειας του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία Ευρώπη) στα Τίρανα, διαπίστωσε ότι τα επεισόδια των διακρίσεων σε βάρος των χριστιανών έχουν αυξηθεί στην ζώνη αυτή που καλύπτει την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, παρά τις διασκέψεις που οργανώνονται από τον ΟΑΣΕ.
«Επικρίνουμε το γεγονός ότι δεν έχει χαραχτεί μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ της θρησκευτικής πίστης και της άσκησης των θρησκευτικών καθηκόντων, γεγονός που μας κάνει να υπενθυμίζουμε στους χριστιανούς, όλο και πιο συχνά στα δικαστήρια, την προσωπική ελευθερία τους να πιστεύουν και να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα στις εκκλησίες τους, αλλά και την απαγόρευση να ενεργούν δημόσια στο όνομα της πίστης τους», σημείωσε.
Οι διακρίσεις κατά των χριστιανών πρέπει «να αντιμετωπιστούν με τον ίδιο τρόπο όπως και ο αντισημιτισμός ή η Ισλαμοφοβίας», είχε υπογραμμίσει ο Μονσινιόρος Τόζο, στην ομιλία του στην οποία αναφέρθηκε το Βατικανό.