Δημόσια συγγνώμη ζήτησε για πρώτη φορά χθες ο καναδός πρωθυπουργός, Στίβεν Χάρπερ, μετά το οικονομικό σκάνδαλο που απειλεί να εκτροχιάσει τη συντηρητική κυβέρνησή του μετά από 7 χρόνια στην εξουσία.
Ο Χάρπερ βρίσκεται υπό μεγάλες πιέσεις προκειμένου να εξηγήσει πώς είναι δυνατό να μην είχε επίγνωση ότι ο Νάιτζελ Ράιτ, επικεφαλής του επιτελείου του, είχε γράψει προσωπική επιταγή ύψους 87.000 δολαρίων σε ένα γερουσιαστή προκειμένου να τον βοηθήσει να επιστρέψει τα χρήματα δαπανών που εσφαλμένα είχε διεκδικήσει.
Ο Ράιτ υπέβαλε την Κυριακή την παραίτησή του εν μέσω κραυγών διαμαρτυρίας από νομοθέτες της αντιπολίτευσης που δήλωναν ότι η μυστική αυτή συμφωνία παραβίαζε τους κανόνες δεοντολογίας και διακωμωδούσε τις υποσχέσεις των Συντηρητικών για ενίσχυση της υπευθυνότητας στην κυβέρνηση. Ο γερουσιαστής Μάικ Ντάφι παραιτήθηκε από την ομάδα των Συντηρητικών την Πέμπτη.
«Προφανώς λυπάμαι πολύ… Λυπάμαι και έχω ανάμεικτα συναισθήματα», είπε ο Χάρπερ κατά τα πρώτα του σχόλια στους δημοσιογράφους, από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο στις 14 Μαΐου.
Το σκάνδαλο αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις που καλείται να αντιμετωπίσει το κόμμα των Συντηρητικών αφότου ανέλαβε την εξουσία στις αρχές του 2006, με την δέσμευση να «εξυγιάνει» την Οττάβα, μετά από μια σειρά ηθικών προβλημάτων που είχαν ως αποτέλεσμα να πέσει η κυβέρνηση των Φιλελεύθερων.
Παρά το γεγονός ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν όχι νωρίτερα από τον Οκτώβριο του 2015, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Συντηρητικοί βρίσκονται στην ίδια γραμμή με τους Φιλελεύθερους.
Όταν ο Χάρπερ εξέδωσε ανακοίνωση την Κυριακή αποδεχόμενος την παραίτηση του Ράιτ, δεν αναφέρθηκε στο αν είχε επίγνωση ή ακόμα ενέκρινε τις πράξεις του επικεφαλής του επιτελείου του, ωστόσο μίλησε σχετικά με το θέμα στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
«Νομίζω ότι είναι απόλυτα σαφές ότι δεν γνώριζα. Πληροφορήθηκα σχετικά με το ζήτημα μετά από ρεπορτάζ που μεταδόθηκαν στα μέσα ενημέρωσης, την περασμένη εβδομάδα», σημειώνοντας ότι αποδέχτηκε την παραίτησή του Ράιτ αφού πρώτα την εξέτασε. «Πιστεύω ότι το πιο σημαντικό είναι όχι απλά ότι δεν είχα επίγνωση, αλλά το γεγονός ότι δεν μου ζητήθηκε η γνώμη, δεν μου ζητήθηκε να υπογράψω για κάτι τέτοιο και αν γνώριζα ή είχα γνώμη επί τούτου, δεν θα είχα συμφωνήσει. Για αυτούς τους προφανείς λόγους αποδέχτηκα την παραίτηση του κύριου Ράιτ».