Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ επέκρινε την αντιμετώπιση που επιφυλάσσει η διεθνής κοινότητα στη συριακή κρίση και επεσήμανε ότι έχει περιοριστεί μόνο «στα λόγια» την ώρα που η χώρα του έχει λάβει ελάχιστη βοήθεια στο θέμα των προσφύγων.

«Η συμβολή της διεθνούς κοινότητας στην παροχή οικονομικής βοήθειας προς αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση, είναι απλώς συμβολική», είπε ο Γκιουλ, ο οποίος επισκέφθηκε το Ρεϊχανλί, μια πόλη στα σύνορα Τουρκίας και Συρίας, όπου 51 άνθρωποι σκοτώθηκαν το περασμένο σαββατοκύριακο από εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων.

Η Τουρκία φιλοξενεί σήμερα στο έδαφός της περίπου 400.000 Σύρους πρόσφυγες. Η Άγκυρα στηρίζει την εξέγερση εναντίον του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, όμως οι επιθέσεις στο Ρεϊχανλί ενέτειναν το φόβο για διάχυση του συριακού εμφυλίου πολέμου και στη γειτονική χώρα. Η Δαμασκός από την πλευρά της διαψεύδει κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμιξή της στις επιθέσεις αυτές.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συναντηθεί αργότερα σήμερα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στην Ουάσινγκτον και το θέμα της Συρίας θα είναι ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων που θα έχουν οι δύο ηγέτες.

«Εξ αρχής η διεθνής κοινότητα χρησιμοποιούσε μόνο ρητορεία και λεονταρισμούς στην προσέγγισή της στο συριακό πρόβλημα», υποστήριξε ο Γκιουλ.