Εβδομήντα πέντε χρόνια έχουν περάσει από τη στιγμή που ο τελευταίος κάτοικος του απομακρυσμένου πλανήτη μετακόμισε στη Γη για να τα βάλει με το οργανωμένο έγκλημα και να σώζει νυχθημερόν το νέο του σπίτι από τις λογής απειλές που καραδοκούν.

Ενώ όμως το alter ego του Κλαρκ Κεντ φιγουράρει συνεχώς στην τηλεόραση, τον κινηματογράφο και τα κόμικ τις τελευταίες 7,5 δεκαετίες, δεν ήταν και πολύ συνεπής ως φιγούρα.

Κι αυτό γιατί άλλαζε συνεχώς μορφή σε όλη του την ιστορία, είτε προς το καλύτερο είτε δυστυχώς προς το χειρότερο!

Ας δούμε λοιπόν τα πολλαπλά πρόσωπα με τα οποία κυκλοφόρησε ο Σούπερμαν κατά καιρούς, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι…

Λαϊκός ήρωας



Ο Σούπερμαν πρωτοεμφανίζεται στο πρώτο τεύχος του «Action Comics» το 1938, όπως τον έχουν οραματιστεί οι δημιουργοί του, Joe Shuster και Jerry Siegel: ένας απλός ήρωας που υπερασπίζεται τον καθημερινό άνθρωπο από τις δυνάμεις της διαφθοράς και της τυραννίας σε μια χώρα που έβγαινε δειλά-δειλά από την οικονομική ύφεση. Όπου η δικαιοσύνη δεν απονεμόταν, υπήρχε ο Σούπερμαν!

Φιγούρα του πολέμου

Όταν η Αμερική μπήκε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Σούπερμαν ακολούθησε τις περιπέτειες της χώρας, καθώς τι θα μπορούσε να αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο από την άνοδο του φασισμού; Δυστυχώς, η πολεμική εμπλοκή του υπερήρωα εξαντλήθηκε σε μια σειρά από πατριωτικά εξώφυλλα και αμφιβόλου ηθικής ατάκες, που στο φως της σημερινής politically correct κοινωνίας θα φάνταζαν κατάφωρα ρατσιστικές…

Οικογενειάρχης

Η μεταπολεμική Αμερική επέστρεψε στην κανονικότητα δίνοντας βάση στον θεσμό της οικογένειας: πολύ κατάλληλο λοιπόν για τον ήρωά της να αποκτήσει τη δική του φαμίλια! Πλάι στη συνάδελφό του Λόις Λέιν, εμφανίζεται η ξαδέλφη του Σούπερμαν, Supergirl (1958), το ζωάκι του Krypto the Super-Dog (1955), αλλά και μια ολόκληρη στρατιά από κατοίκους του Κρύπτον (1958)…

Καλός ή κακός;

Στην ταραγμένη δεκαετία του ’60, με νέα ήθη να εμφανίζονται στο προσκήνιο, το προσωπείο του Σούπερμαν αλλάζει για άλλη μια φορά: πολλαπλές εκδοχές του αρχίζουν να κυκλοφορούν, με το καλό να διαδέχεται το κακό! Ο Σούπερμαν εμφανίζεται με κεφάλι λιονταριού(!), μοιάζει με έντομο(!), την ίδια ώρα που η ηθική του αρχίζει να αμφισβητείται, κάτω φυσικά από την επίδραση της επιστήμης και της μαγείας…

Ξεπερασμένος υπερήρωας

Κλείνοντας τα 40 χρόνια κυκλοφορίας, ο κοστουμαρισμένος ρεπόρτερ αρχίζει να φαντάζει ξεφτισμένος μέσα στην υπερβολή της εποχής και το γκλάμουρ που χτυπά την κοινωνία. Μόνη λύση, το «λίφτινγκ»: ο Σούπερμαν εμφανίζεται σαφώς πιο αποδυναμωμένος, την ίδια στιγμή που ο Κλαρκ Κεντ αλλάζει δουλειά, με τα νέα του καθήκοντα να τον θέλουν πλέον τηλεοπτικό παρουσιαστή ειδήσεων! Παρά τις προσπάθειες βέβαια του κόμικ, η ταινία του 1978 «Superman the Movie» θα τον αποκρυστάλλωνε στη συνείδηση του κοινού ως τον νευρικό ρεπόρτερ της Daily Planet…

Κλαρκ Κεντ, ο διάσημος

Στα μέσα της δεκαετίας του ’80, η DC Comics ήταν στα πρόθυρα της χρεωκοπίας, δραστικές αλλαγές έπρεπε λοιπόν να γίνουν στους χαρακτήρες για να επιβιώσουν στη νέα εποχή. Επιστρατεύεται ο σχεδιαστής John Byrne να του αλλάξει μορφή, την ίδια στιγμή που εισάγονται γενναίες αλλαγές στη μυθολογία του ήρωα. Η εφηβική του καριέρα γεννιέται ως Superboy, ενώ και ο ίδιος δεν είναι πια ο άσημος ρεπόρτερ: είναι γνωστός δημοσιογράφος πια, βραβευμένος με Πούλιτζερ(!), και απολαμβάνει το ρομάντζο του με την επίσης υπερεπιτυχημένη σύντροφό του Λόις Λέιν. Όσο για τον Λεξ Λούθορ, δεν είναι πια τρελός επιστήμονας, αλλά ζάμπλουτος μεγαλοκαρχαρίας του επιχειρηματικού κόσμου…

Ο Σούπερμαν νεκρός

Η δόξα του δεν θα κρατούσε φυσικά για πολύ, καθώς μπήκαμε πια στη δεκαετία του ’90: το 1992 κυκλοφορεί η μπεστ-σέλερ σε πωλήσεις μυθολογία «Death of Superman», στην οποία ο ήδη αρραβωνιασμένος με τη Λόις Λέιν υπερήρωας θυσιάζεται για να σώσει τη Metropolis από ένα ακόμη τέρας. Ταυτόχρονα, κυκλοφορεί η τηλεοπτική σειρά «Lois & Clark» που κάνει ό,τι μπορεί για να καθυστερήσει τον γάμο του ζευγαριού. Ο Σούπερμαν παίρνει τα πάνω του και γίνεται δημοφιλέστερος από ποτέ, με το κοινό να βροντοφωνάζει προφανώς ότι ο καλύτερος Σούπερμαν είναι ο νεκρός Σούπερμαν…

Τα πολλά πρόσωπα του Σούπερμαν

Ο Σούπερμαν δεν θα μπορούσε βέβαια να παραμείνει νεκρός για πολύ και σύντομα θα επέστρεφε στην ενεργό δράση, όχι βέβαια προτού 4 εκδοχές του αποπειραθούν να του κλέψουν τη δόξα! Μία κακή, μία αμφιβόλου ηθικής και δύο καλές εκδοχές του υπερήρωα πλουτίζουν την οικογένεια, την ώρα που το Superboy αποτελεί πια τον έφηβο κλώνο του Σούπερμαν. Κανείς δεν αντικατέστησε τελικά τον Σούπερμαν στις καρδιές του κοινού (ευτυχώς), αυξάνοντας απλώς τη δημογραφία του υπερήρωα…

Άνθρωπος του συναισθήματος

Έχοντας πεθάνει, ξαναγεννηθεί και παντρευτεί τελικά με τη Λόις Λέιν, ο Σούπερμαν μπαίνει στον 21ο αιώνα ως άνθρωπος σε ευθεία επαφή με τα συναισθήματά του. Το πρώτο δάκρυ κυλά από το μάτι του, δίνοντάς του μια πιο ανθρώπινη «αύρα», με τον υπερευαίσθητο υπερήρωα να ασχολείται ωστόσο με τα συναισθήματά του περισσότερο από τα σωστικά του καθήκοντα! Όπως άλλωστε του λέει πικρόχολα ο Μπάτμαν στο πρώτο τεύχος του «Infinite Crisis» του 2006, «την τελευταία φορά που αποτέλεσες έμπνευση για κάποιον ήταν όταν ήσουν νεκρός»…

Αναγέννηση

Για δεύτερη φορά στην ιστορία της, η DC Comics αποφασίζει να διαγράψει όλα τα παλιά και να σχεδιάσει τον Σούπερμαν πάλι από την αρχή, κάπου εκεί στα 2011: ένας ολοκαίνουριος -και σαφώς νεότερος- τιμωρός του εγκλήματος κυκλοφορεί στις σειρές «Flashpoint», «Superman» και «Justice League», σκληροτράχηλος και στα πρότυπα των αρχικών εμπνευστών του Siegel και Shuster. Αν θα πιάσει το νέο του προσωπείο, μένει να αποδειχτεί…

Σούπερμαν για πάντα

Τι είναι όμως αυτό που κάνει τον Σούπερμαν… Σούπερμαν, μέσα από όλες αυτές τις περιπέτειες με τον χαρακτήρα και την εμφάνισή του; Είναι οι σούπερ δυνάμεις; Είναι τα κοστούμια; Η προσωπικότητά του; Μάλλον όχι, καθώς όλα αλλάζουν συνεχώς στις 7,5 δεκαετίες της ζωής του. Είναι περισσότερο τα ακλόνητα στοιχεία του χαρακτήρα του που τον κάνουν αληθινό υπερήρωα, όπως η πίστη του στην έμφυτη καλοσύνη των ανθρώπων. Ο Σούπερμαν θέλει να κάνει τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος για να ζει κανείς, γι’ αυτό και παλεύει συνεχώς με τις δυνάμεις του κακού: για να μη χρειάζεται να το κάνει ο καθημερινός άνθρωπος! Και είναι βέβαια και η ελπίδα: θέλει να τον βλέπουμε να πετά ψηλά στον ουρανό και να ξέρουμε ότι όσο είναι εκεί, όλα θα πάνε καλύτερα…