Δημόσια συγγνώμη από την εθνότητα των Μάγιας-Ιξίλες οφείλει να ζητήσει το κράτος της Γουατεμάλας, σε βάρος της οποίας διαπράχθηκε γενοκτονία την περίοδο 1982-’83, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.
Το δικαστήριο την περασμένη Παρασκευή είχε καταδικάσει τον πρώην δικτάτορα Εφραίν Ρίος Μοντ σε 80 χρόνια κάθειρξη για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
«Εκείνοι που ασκούν την εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική εξουσία θα πρέπει προσωπικώς να ζητήσουν συγγνώμη από το λαό των Μάγια-Ιξίλες», είπε η δικαστής Χασμίν Μπάριος, στη διάρκεια της ακροαματικής συνεδρίασης για τις αποζημιώσεις προς τα θύματα.
«Εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα να το πράξω», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Γουατεμάλας Ότο Πέρες, πρώην στρατιωτικός ειδικευμένος σε επιχειρήσεις καταστολής εξεγέρσεων.
Μεταξύ των 11 μέτρων αποκατάστασης που έχει διατάξει η δικαιοσύνη περιλαμβάνεται η υποχρέωση του κράτους να ζητήσει συγγνώμη από τις γυναίκες Ιξίλες που έπεσαν θύματα βιασμού από στρατιώτες και άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, αποβλέποντας στο να μη διαπραχθούν «ποτέ πια» άλλες τέτοιες ειδεχθείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Επίσης το δικαστήριο κάλεσε την κυβέρνηση να θεσπίσει νόμο που θα κηρύσσει την 23η Μαρτίου, την ημέρα που είχε καταλάβει πραξικοπηματικά την εξουσία ο Ρίος Μοντ το 1982, «εθνική ημέρα κατά της γενοκτονίας».
Ο 86χρονος Ρίος Μοντ έγινε ο πρώτος λατινοαμερικανός ηγέτης, ο οποίος δικάστηκε και κρίθηκε ένοχος από δικαστήριο της χώρας του για γενοκτονία, σε μια υπόθεση που αφορά τη σφαγή 1.771 ιθαγενών στην επαρχία Κίτσε, στα βόρεια της χώρας. Καταδικάσθηκε σε 50 χρόνια κάθειρξη για τη γενοκτονία και άλλα 30 χρόνια για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.