Τρεις μετανάστες, που είχαν διασωθεί στη Μεσόγειο από το πλοίο Open Arms, το οποίο παραμένει στα ανοιχτά των ιταλικών ακτών, απομακρύνθηκαν επειγόντως από το πλοίο κατά τη διάρκεια της νύχτας για ιατρικούς λόγους, ανακοίνωσε σήμερα στο Twitter η ισπανική μη κυβερνητική οργάνωση Proactiva Open Arms.
“Τρεις άνθρωποι και ένας συνοδός απομακρύνθηκαν επειγόντως κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε λόγω ιατρικών επιπλοκών (που παρουσίασαν) και χρειαζόντουσαν εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα”, διευκρινίζει η μκο, η οποία αναμένει ακόμη άδεια από τις αρχές της Ιταλίας για να αποβιβάσει όλους τους επιβάτες της στο νησί Λαμπεντούζα.
Μετά την επιχείρηση αυτή αποβίβασης στο ιταλικό νησί, ο αριθμός των μεταναστών που παραμένουν πάνω στο πλοίο ανέρχεται σε 134 και η Ιταλία εξακολουθεί να αρνείται την αποβίβασή τους, διευκρίνισε εκπρόσωπος της μκο.
Είναι η έκτη φορά που μετανάστες που έχουν διασωθεί από το πλοίο αυτό της ισπανικής ανθρωπιστικής οργάνωσης αποβιβάζονται επειγόντως. Χθες Πέμπτη πέντε μετανάστες που υπέφεραν από σοβαρό ψυχολογικό κλονισμό είχαν απομακρυνθεί από το πλοίο, συνοδευόμενοι από τέσσερις συγγενείς τους, σύμφωνα με ανακοίνωση της Open Arms στο Twitter.
«Όλοι οι άνθρωποι που επιβαίνουν στο πλοίο έχουν ανάγκη να αποβιβαστούν άμεσα, για λόγους ανθρωπιάς», υπογραμμίζει εξάλλου η Open Arms στον λογαριασμό της στο Twitter.
«Αυτοτραυματίζονται και εξοργίζονται με τους άλλους που είναι μαζί», δήλωσε παράλληλα ο Αλεσάντρο ντι Μπενεντέτο, ένας ψυχολόγος που εργάζεται στην ιταλική οργάνωση αρωγής Emergency στον ραδιοσταθμό RAI αφού εξέτασε τους πέντε ανθρώπους που αποβιβάστηκαν στην ακτή χθες.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι έχει δώσει εντολή στους αξιωματούχους του να μην επιτρέψουν την αποβίβαση των μεταναστών που επιβαίνουν στο Open Arms, οι οποίοι παραμένουν για 16 ημέρες στο πλοίο μετά τη διάσωσή τους ανοιχτά της Λιβύης, παρά την συμφωνία έξι χωρών της ΕΕ να τους υποδεχθούν και αψηφώντας τον πρωθυπουργό της χώρας Τζουζέπε Κόντε.
Η τύχη των μεταναστών αυτών υπογραμμίζει την κατάρρευση του κυβερνώντος συνασπισμού της Ιταλίας και τον τρόπο με τον οποίο το μεταναστευτικό βρέθηκε στο επίκεντρο του σχεδίου του Σαλβίνι να απομακρύνει το ακροδεξιό κόμμα του, την Λέγκα, από την κυβέρνηση, να σύρει το έθνος σε πρόωρες εκλογές και να επιστρέψει στην εξουσία ως πρωθυπουργός.
Η σκληρή αντιμεταναστευτική στάση του αρχηγού της Λέγκα και αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης έχει συμβάλει στην αύξηση της δημοτικότητάς του σε βάρος του κυβερνητικού του εταίρου, του Κινήματος των Πέντε Αστέρων. Ωστόσο η αιφνίδια προσπάθειά του να ρίξει την κυβέρνηση και να ζητήσει πρόωρες εκλογές αντιμετωπίζει προβλήματα.
Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος δεν ανήκει σε πολιτικό κόμμα, αλλά πρόσκειται στο Κίνημα των Πέντε Αστέρων, κατηγόρησε χθες τον Σαλβίνι ότι εκμεταλλεύεται το θέμα αυτό, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι έπεισε έξι ευρωπαϊκές χώρες να υποδεχθούν τους μετανάστες.
Την ίδια ώρα η υπουργός Άμυνας Ελιζαμπέτα Τρέντα, η οποία ανήκει στο Κίνημα των Πέντε Αστέρων, αρνήθηκε να συνυπογράψει το διάταγμα έκτακτης ανάγκης του Σαλβίνι.
Το Open Arms έχει αγκυροβολήσει ανοιχτά της Λαμπεντούζα, ένα νησί που γνώριζε έναν μεγάλο αριθμό αφίξεων μεταναστών για χρόνια προτού ο Σαλβίνι κλείσει τα ιταλικά λιμάνια στα πλοία των ανθρωπιστικών οργανώσεων που διασώζουν τους ανθρώπους αυτούς που εγκαταλείπουν την Αφρική σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής στην Ευρώπη.
Ο Σαλβίνι επιχειρηματολογεί ότι η Ιταλία, η οποία βρίσκεται κοντά στις λιβυκές ακτές, δεν θα πρέπει πλέον να αποτελεί την κύρια πύλη για τους μετανάστες που εγκαταλείπουν την Αφρική για την Ευρώπη και κατηγορεί τις ανθρωπιστικές οργανώσεις ότι γίνονται “ταξί” για τις συμμορίες των παράνομων διακινητών ανθρώπων.
Στο Open Arms επετράπη να εισέλθει στα ιταλικά χωρικά ύδατα χθες, έπειτα από απόφαση διοικητικού δικαστηρίου της Ρώμης το οποίο απέρριψε την απαγόρευση της εισόδου του πλοίου την οποία είχε επιβάλλει προηγουμένως ο Σαλβίνι.