Η αστυνομία της Βοστόνης, μετά και τη σύλληψη του δεύτερου υπόπτου για τις βομβιστικές επιθέσεις στον Μαραθώνιο, πιστεύει ότι τα δύο αδέλφια Τσαρνάεφ έδρασαν μόνοι τους και δεν ανήκαν σε κάποιο τρομοκρατικό πυρήνα.
Ο 26χρονος Ταμερλάν Τσαρνάεφ σκοτώθηκε την Πέμπτη σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία ενώ ο 19χρονος αδελφός του, Τζοχάρ, συνελήφθη τα ξημερώματα και νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο Μπεθ Ίσραελ, στο ίδιο όπου είχαν μεταφερθεί και τα θύματα από τις εκρήξεις της περασμένης Δευτέρας.
Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς έφτασαν το πρωί στο νοσοκομείο, όπως ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Δεν έχει γίνει γνωστό ακόμη ποιες κατηγορίες θα απαγγελθούν στον Τζοχάρ. Η υπουργός Δικαιοσύνης της Μασαχουσέτης Κάρμεν Ορτίζ είπε ότι ο νεαρός μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με τη θανατική ποινή, εάν το αποφασίσει ο ομοσπονδιακός υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ.
Σύμφωνα με πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων και η εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς, οι πράκτορες του FBI, στην προσπάθειά τους να αποσπάσουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες από τον 19χρονο ενδέχεται να ζητήσουν «εξαίρεση για λόγους δημόσιας ασφάλειας». Αυτό σημαίνει ότι ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ δεν θα μπορεί επικαλεστεί τα λεγόμενα «δικαιώματα Μιράντα», δηλαδή να αρνηθεί να μιλήσει στους αστυνομικούς και να γίνει η ανάκριση παρουσία του συνηγόρου του.
«Τώρα που ο ύποπτος κρατείται, το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι να τηρήσει σιωπή. Είναι ζωτικής σημασίας να ανακριθεί ώστε να έχουμε πληροφορίες», ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους δύο Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές, ο Τζον Μακέιν και η Λίντσεϊ Γκρέιαμ. Μολονότι ο Τζοχάρ απέκτησε πέρσι την αμερικανική υπηκοότητα, οι δύο γερουσιαστές ζητούν να χαρακτηριστεί «μαχητής του εχθρού», όπως οι κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο.
Οι αδελφοί Τσαρνάεφ μετανάστευσαν το 2003 στις ΗΠΑ και ζούσαν για πολλά χρόνια στο Κέμπριτζ, στα προάστια της Βοστόνης. Ο Ταμερλάν δήλωνε ότι δεν είχε «κανέναν Αμερικανό φίλο» όμως ο Τζοχάρ, που ήταν μόλις 10 ετών όταν έφτασε στις ΗΠΑ, φαινόταν να έχει προσαρμοστεί πλήρως στο νέο τρόπο ζωής. Ο πατέρας τους, Ανζόρ Τσαρνάεφ, τους χαρακτήρισε «ένθερμους μουσουλμάνους» και υποστήριξε ότι τους παγίδευσαν οι αμερικανικές υπηρεσίες.
Σύμφωνα με το CNN ο Ανζόρ Τσαρνάεφ έχει ήδη αναχωρήσει από τη Μαχατσκάλα του Νταγκεστάν για τη Βοστόνη.
Ο Ταμερλάν, πρώην φοιτητής που στη συνέχεια ασχολήθηκε με την πυγμαχία, είχε δημιουργήσει στο YouTube μια σελίδα και είχε χαρακτηρίσει ως «αγαπημένα» του πολλά βίντεο στις κατηγορίες «Ισλάμ» και «Τρομοκρατία».
Ο Ανζόρ Τσαρνάεφ, μιλώντας στην εφημερίδα Γουόλ Στριτ Τζέρναλ, είπε ότι ο Ταμερλάν τον επισκέφθηκε στο Νταγκεστάν μεταξύ Ιανουαρίου-Ιουλίου 2012. «Απλώς επισκεπτόταν την οικογένειά του», είπε χαρακτηριστικά. Πατέρας και γιος ταξίδεψαν μαζί στην Τσετσενία για να δουν και άλλους συγγενείς τους.