Την πεποίθησή του ότι η Κύπρος θα καταφέρει, όπως το 1974, να ξεπεράσει την κρίση εκφράζει ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αυστρία, Κώστας Παπαδήμας, σε σχόλιό του στο σημερινό τεύχος του αυστριακού εβδομαδιαίου περιοδικού ευρείας κυκλοφορίας «Νιούς», αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο και αντικρούοντας διάφορους ισχυρισμούς και αιτιάσεις.
Όπως τονίζει ο Κύπριος πρέσβης, η Κύπρος εντάχθηκε το 2004 στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως «υπόδειγμα» ανάμεσα στα νέα δέκα μέλη, ενώ μέχρι πρόσφατα συγκαταλεγόταν στις χώρες που συνεισφέρουν καθαρά στον κοινοτικό προϋπολογισμό.
Εάν λάβει κάποιος υπόψη ότι η Κύπρος υπήρξε το 1974 θύμα μιας εισβολής και κατοχής του 37% του εδάφους της, εξελίξεων που οδήγησαν σε απώλεια του 70% των παραγωγικών της πηγών, του 90% των ξενοδοχειακών της μονάδων και σε ξεριζωμό του ενός τρίτου του πληθυσμού της, τότε γίνεται σαφές ότι οι Κύπριοι εργάστηκαν πολύ σκληρά για να ξεπεράσουν αυτή την τραγωδία και να αντισταθμίσουν αυτές τις απώλειες.
Δυστυχώς, σημειώνει ο Κύπριος πρέσβης, η διεθνής οικονομική κρίση και προπάντων η κρίση στην Ελλάδα, έφεραν την Κύπρο σε μεγάλες δυσκολίες, καθώς, με το κούρεμα των ελληνικών κρατικών ομολόγων, οι τράπεζές της είχαν απώλειες που αντιστοιχούν στο ένα τέταρτο του κυπριακού ΑΕΠ.
Το πακέτο διάσωσης της Κύπρου που συμφωνήθηκε στις 25 Μαρτίου απαιτεί μια άνευ προηγουμένου δραστική αναδιάρθρωση της οικονομίας της και ο τρόπος με τον οποίο πάρθηκαν οι αποφάσεις είναι θέμα συνεχιζόμενης κριτικής.
Η Κύπρος κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος, αναφέρει ο κ. Παπαδήμας, ωστόσο μια ματιά στις αξιολογήσεις διεθνών οργανισμών, όπως ο συχνά αναφερόμενος τις τελευταίες ημέρες Financial Secrecy Index, καταδεικνύει ότι η Κύπρος είναι σε πολύ καλύτερη θέση από ορισμένες χώρες που της ασκούν κριτική, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Ο ίδιος δηλώνει πεπεισμένος πως η χώρα του θα κατορθώσει, όπως έκανε και το 1974, να ξεπεράσει την κρίση και η κυπριακή κοινωνία, ήδη από την επομένη της απόφασης (σ.σ. της Ευρωομάδας) έχει επικεντρωθεί στο νέο προσανατολισμό της οικονομίας της και σε αυτόν τον τιτάνιο στόχο της προσμένει και ελπίζει στην πρακτική υποστήριξη των ευρωπαϊκών εταίρων και των μελών της ΕΕ.
Ο ίδιος, απευθυνόμενος στους αναγνώστες του αυστριακού περιοδικού, τους προτρέπει να περάσουν φέτος τις διακοπές τους στο «πανέμορφο νησί», αν θέλουν να κάνουν κάτι για να βοηθήσουν την Κύπρο.