Την αναστολή της πώλησης στρατιωτικού εξοπλισμού στη Σαουδική Αραβία και άλλους συμμάχους της Ουάσινγκτον αξίας 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενέκρινε χθες, Τετάρτη 17 Ιουλίου, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.
Οι Αμερικανοί βουλευτές -πολλοί από τους οποίους δηλώνουν σοκαρισμένοι από τον φόνο πέρυσι του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και από τον πόλεμο στην Υεμένη- ψήφισαν μια σειρά μέτρων που έχουν στόχο να εμποδίσουν την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού στο Ριάντ, αλλά και στην Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
«Όταν βλέπουμε όσα συμβαίνουν στην Υεμένη είναι σημαντικό οι ΗΠΑ να παίρνουν θέση», δήλωσε ο Έλιοτ Ένγκελ, δημοκρατικός βουλευτής που συμμετέχει στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Οι αποφάσεις που μπλοκάρουν 22 πωλήσεις όπλων υιοθετήθηκαν τον Ιούνιο από τη Γερουσία, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, και τώρα θα πάνε στον Λευκό Οίκο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να ασκήσει βέτο για τρίτη φορά στη διάρκεια της προεδρίας του. Προκειμένου να παρακαμφθεί το βέτο του Ντόναλντ Τραμπ χρειάζεται πλειοψηφία των 2/3 και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, κάτι που δεν μοιάζει πιθανό.
«Μην αγνοείται τη βία»
Ο δεύτερος στην ιεραρχία της επιτροπής Εξωτερικών Θεμάτων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο ρεπουμπλικάνος Μάικλ ΜακΚολ, επέκρινε από την πλευρά του το «επικίνδυνο» αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του σώματος, προβάλλοντας «την επέκταση των πλοκαμιών του Ιράν» στη Μέση Ανατολή.
«Αν τους αφήσουμε να το καταφέρουν, θα επικρατήσει αστάθεια και η ασφάλεια των φίλων μας, όπως το Ισραήλ, θα απειληθεί», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή του.
Η πώληση του εξοπλισμού αυτού εγκρίθηκε στα τέλη Μαΐου από την κυβέρνηση Τραμπ, η οποία παρέκαμψε το Κογκρέσο, κάνοντας λόγο για κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας του Ιράν.
Το Κογκρέσο είχε εγκρίνει ήδη στις αρχές Απριλίου απόφαση με την οποία ζητούσε από τον Τραμπ να σταματήσει οποιαδήποτε βοήθεια παρέχει στον συνασπισμό υπό τη Σαουδική Αραβία που επεμβαίνει από το 2015 στην Υεμένη εναντίον των Σιιτών ανταρτών Χούτι.
Από το 2015 και μέχρι στιγμής περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Υεμένη και έχει προκληθεί «η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση παγκοσμίως», σύμφωνα με τον ΟΗΕ, με εκατομμύρια ανθρώπους στα πρόθυρα λιμού.
Ο ρόλος της Σαουδικής Αραβίας στις ωμότητες που διαπράττονται εναντίον των αμάχων στην Υεμένη καταγγέλλεται τακτικά από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και πολιτικούς όλου του κόσμου. «Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τη βία και τις σφαγές αμάχων», τόνισε ο Ένγκελ.
Παράλληλα, πολλοί Αμερικανοί βουλευτές, ακόμη και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, θεωρούν τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ως τον άνθρωπο που έδωσε τη διαταγή για τον φόνο του Κασόγκι.