Μια από τις πιο δύσκολες (πιθανότερα η δυσκολότερη) επέμβαση διαχωρισμού σιαμαίων δίδυμων αδελφών είναι αυτή στο κεφάλι. Μια τέτοια διαδικασία ολοκληρώθηκε με επιτυχία στη Μεγάλη Βρετανία, έπειτα από 50 ώρες στο χειρουργείο.
Οι δίχρονες αδελφές Σάφα και Μάρουα Ουλά από το Τσαρσάντα του Πακιστάν χρειάστηκαν τρεις επεμβάσεις για τον οριστικό και επιτυχή διαχωρισμό των κεφαλιών τους στο νοσοκομείο παίδων Great Ormond Street του Λονδίνου. Το νοσοκομείο αυτό έχει στο παρελθόν πραγματοποιήσει με επιτυχία όμοια διαδικασία το 2006 και το 2011.
Σύμφωνα με τον Guardian, για τα πολύ δύσκολα -και δεδομένα υψηλού κόστους χειρουργεία- πλήρωσε ένας ιδιώτης δωρητής. Εκτός από τις μεγάλες επεμβάσεις, τα σιαμαία κορίτσια χρειάστηκε να υποβληθούν και σε πολλές μικρότερες. Μάλιστα, για να μπορέσουν τα δύο κοριτσάκια να περπατούν και να δρουν ξεχωριστά, χρειάστηκε στην όλη διαδικασία να συμμετάσχουν 100 γιατροί του νοσοκομείου.
Η πρώτη από τις τρεις μεγάλες επεμβάσεις πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο 2018, όταν τα κορίτσια ήταν 19 μηνών και η τελευταία, κατά την οποία τελικά διαχωρίστηκαν, πραγματοποιήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου.
Τα κορίτσια, τα οποία ήρθαν στον κόσμο με καισαρική τομή, ήταν κρανιοπαγή δίδυμα, κάτι εξαιρετικά σπάνιο καθώς τα κρανία και τα αιμοφόρα αγγεία τους ήταν ενωμένα.
Για να διασφαλίσουν την ομαλή εξέλιξη των επεμβάσεων οι ειδικοί χρησιμοποίησαν τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας με τη βοήθεια της οποίας δημιούργησαν ένα ακριβές αντίγραφο της ανατομίας των κοριτσιών. Αυτό επέτρεψε στους χειρουργούς να οπτικοποιήσουν τη σύνθετη δομή των κρανίων τους καθώς και την θέση των εγκεφάλων τους και των αιμοφόρων αγγείων τους.
Μια επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε τρισδιάστατη εκτύπωση για να δημιουργήσει πλαστικές κατασκευές που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για εξάσκηση.
Στη διάρκεια της επέμβασης οι γιατροί εργάστηκαν αρχικά για τον διαχωρισμό των αιμοφόρων αγγείων των κοριτσιών και στη συνέχεια εισήγαγαν ένα κομμάτι πλαστικού στα κεφάλια τους, ώστε να διατηρήσουν χωριστά τους εγκεφάλους και τα αιμοφόρα αγγεία τους. Οι απεικονιστικές εξετάσεις είχαν δείξει ότι τα κορίτσια έχουν δύο διαφορετικούς εγκεφάλους αλλά ήταν δύσμορφοι. Το πλαστικό υλικό, σε συνδυασμό με ένα σύστημα τροχαλίας, βοήθησαν στο να διορθωθεί.
Στη διάρκεια της επόμενης επέμβασης τα κορίτσια εμφάνισαν αιμορραγία καθώς στις φλέβες του λαιμού της Σάφα σχηματίστηκαν θρόμβοι και η αιμορραγία άρχισε να μεταφέρεται και στη δίδυμη αδελφή της. Όπως τονίζει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι γιατροί φοβήθηκαν ότι μπορεί να πέθαινε η Μάρουα στη διάρκεια του χειρουργείου, καθώς είχαν αρχίσει να πέφτουν οι σφύξεις της. Έπειτα, όμως, από κάποιες ώρες η Σάφα υπέστη εγκεφαλικό.
Η τελική μεγάλη επέμβαση περιελάμβανε τη δημιουργία νέων κρανίων, χρησιμοποιώντας τα οστά των κοριτσιών.
Τα κορίτσια, ο πατέρας των οποίων πέθανε από ανακοπή, όταν η μητέρα τους ήταν έγκυος, πήραν εξιτήριο την 1η Ιουλίου και εγκαταστάθηκαν στο Λονδίνο με τη μητέρα τους, τον παππού τους και έναν θείο τους. Καθημερινά υποβάλλονται σε φυσικοθεραπεία στο πλαίσιο της διαδικασίας αποκατάστασής τους, μια διαδικασία εξίσου σημαντική για εκείνα, ώστε να αποκτήσουν στο μέλλον μια πιο φυσιολογική ζωή.